1. Auzi... lucruri
Cercetatorii de la o universitate din Melbourne au studiat efectele cafeinei si au dat verdictul: daca bei peste 5 cani de cafea pe zi, auzi zgomote care nu exista in realitate.

2. Iti afecteaza ficatul
Conform unui studiu realizat de Institutul American de Diabet si boli de digestie, prea multa cafeina consumata iti poate distruge ficatul, mai ales daca iei analgezice.

3. Iti ridica tensiunea arteriala
Iar acesta nu este un lucru bun. Inima iti pompeaza mai tare si, pe termen lung, asta se poate transforma intr-o boala in toata regula.

4. Te face irascibil
Prea multa cafea iti poate da o stare de iritabilitate, intrucat impiedica oxigenul sa ajunga la creier.

5. Duce la insomnii
Pana este eliminata din sistem, cafeina iti poate da batai mari de cap. Daca faci excese, s-ar putea sa nu mai dormi noaptea.

6. Da dependenta
Daca renunti la cafea, pe care o asociezi de regula cu un obicei placut si relaxant, s-ar putea sa ai parte de niste efecte neplacute: indispozitie, capacitate slaba de concentrare. In acest moment, depinzi de cafea ca sa te simti bine, iar asta este definitia dependentei.

7. Dureri de cap
Daca renunti brusc la cafea sau daca trec mai mult de 12 ore de cand n-ai mai baut una, s-ar putea sa ai dureri de cap, sa ai o stare de somnolenta si sa nu te poti concentra.

8. Depresie
Este un alt efect advers al renuntarii la cafea. Daca bei prea multa si apoi renunti brusc la ea, s-ar putea sa ai parte de stari depresive, de anxietate si oboseala.

9. Iti creste riscul de osteoporoza
Daca bei multa cafea trebuie sa ai grija sa consumi suficient calciu si vitamina D. In caz contrar, s-ar putea sa-ti maresti sansele de osteoporoza.

Sursa: Businessinsider.com