Magia cafelei - sau dependenta de cafeina - face parte din ritualul multora care, ajunsi la birou, la ora 11 sau dupa pranz beau mai multe cesti de cafea pe zi, ca si cand capacitatea de a sta treaz si concentrat ar depinde numai de acest lucru.
Acest obicei ce are ca efecte nedorite ingalbenirea dintilor si o respiratie nu prea placuta ar putea disparea daca se da crezare cercetatorilor de la Scoala Politehnica din Lausanne si Universitatea din Zurich care, in colaborare cu grupul Nestle, lucreaza la dezvoltarea unei cafele de noua generatie apte sa furnizeze intr-o singura ceasca, bauta dimineata, cafeina "necesara" intregii zile.
Oamenii de stiinta ar lucra in prezent la niste "cubozomi", alcatuiti din "molecule de lipide si apa" ce "imita structurile naturale ale organismului". Cubozomii de cafeina actioneaza ca niste micro-cesti de cafea, care se rup de-a lungul orelor, furnizand cafeina in doze controlate si in momente prestabilite. Idee futurista si oarecum ingrijoratoare, acest proiect al celei mai mari firme de produse alimentare din lume ca venituri este un mod de a face primii pasi in cercetarea asupra unor produse cu potential in viitor, arata un purtator de cuvant al Nestle.
Pana sa apara cafeaua viitorului exista si alte metode de a evita starea de moleseala datorata lipsei de cafeina: prima ceasca de cafea trebuie consumata la inceputul programului de serviciu, si nu la trezire, a doua este bine sa fie bauta dupa masa de pranz, iar a treia, cu putin inaintea terminarii zilei de lucru. Nu este recomandabil sa se abuzeze de cafeina deoarece, cu cat se consuma mai multa, cu atat corpul se va obisnui cu ea si va cere mai multa. Trei cesti pe zi par suficiente pentru a evita cresterea dependentei. Nu este indicat nici zahar in cafea, acesta fiind trecator, iar senzatia de lipsa de zahar care urmeaza face sa creasca senzatia de oboseala