Ce poate fi atat de complicat in cumpararea unei sticle de vin? Poate fi, zicem noi, daca tii cont de mai mult de cateva criterii evidente care au legatura cu gustul si culoarea. E intimidant la prima vedere sa intelegi termeni care vorbesc despre aciditatea, caracterul si taria vinului si s-ar putea sa pleci cu mana goala din magazin. Dar cu cat stii mai multe cu atat vei primi in pahar exact ceea ce ti-ai dorit. Iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand cumperi un vin alb.
1. Aciditate - Este cea care revigoreaza gustul dupa ce bei o gura de vin si este cea care se potriveste de minune langa mancaruri bogate. Fiecare soi de struguri are aciditati diferite. De exemplu, strugurii albi pentru Riesling, Chenin Blanc sau Sauvignon Blanc au o aciditate ridicata. In timp ce aceia din soiul Gewürztraminer au o aciditate scazuta. Soiul Chardonnay este echilibrat din acest punct de vedere, dar totul depinde si de climatul in care cresc (mai cald sau mai rece).
2. Dulce sau sec - Desi e cel mai simplu criteriu in alegerea unui vin, trebuie sa stii ca acesti termeni se refera la cantitatea de zahar rezidual ramas dupa procesul de fermentare. Sec nu inseamna neaparat cu aciditate mare, iar dulce nu inseamna neaparat fructat. In marea lor majoritate vinurile albe sunt seci, dar sunt si sortimente demidulci.
3. Anul de productie - Exista o idee impamantenita cum ca vinurile vechi sunt cele mai bune. Nu este neaparata valabila si pentru cele albe. Cele mai multe vinuri albe trebuie consumate in primii cativa ani dupa ce au fost produse, dar exista tipuri (cum sunt Chardonnay sau Riesling) care pot fi invechite. Aceste vinuri invechite se vor inchide la culoare si vor avea mai putine caracteristici fructate in gust, pe masura ce trec anii.
4.Denumire de origine controlata - DOC reprezintă podgoria, centrul viticol sau localitatea unde este produs vinul respectiv. In functie de caracteriticile zonei, de clima si sol vinurile respective, desi pot fi facute din acelasi soi de struguri pot avea gust diferit.
5.Soiul de struguri - Este cel care da in cele mai multe cazuri si numele vinului. Cele mai cunoscute tipuri de struguri din care se produc vinuri albe sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Chenin Blanc si Pinot Grigio, dar sunt si alte zeci de varietati mai putin cunoscute din alte regiuni ale lumii. Fiecare soi de struguri are caracteristici unice de aroma, gust, aciditate si culoare.