Exista numeroase variante de stollen, majoritatea contin fructe confiate, stafide, condimente precum cardamonul, nucsoara si scortisoara, uneori martipan, nuci sau migdale. De obicei stafidele sunt tinute cateva ore in rom, pentru a oferi un gust special desertului.
Referitor la forma acestui desert, unii spun ca l-ar simboliza pe pruncul Isus infasat, altii spun ca forma ar imita intrarea intr-o mina, amintindu-le localnicilor Dresdei de minele de argint si staniu din zona.
Stollen-ul ar fi aparut in 1329, in urma unui concurs initiat de epsicopul de Nauruburg, in urma caruia brutarii din regiune au preparat o paine dulce cu unt, stafide si lamaie.
Alte surse afirma ca a fost preparat pentru prima data in 1427 la Curtea Regala, in ajun de Craciun, insa reteta era destul de diferita fata de cea de acum, semanand mai mult cu o paine dulce.
Pentru ca in timpul postului bucatarii nu puteau folosi unt, iar uleiul era destul de scump, reprezentantii Casei Regale au decis sa-i scrie Papei Nicolae al V-lea, care in 1450 raspunde, refuzand solicitarile acestora. Abia in 1490 Papa Inocentiu al VIII-lea trimite o scrisoare (cunoscuta ca Scrisoarea Untului) in care este de acord ca in bucataria regala sa fie folosit untul in timpul postului. Biserica a permis si celorlalti sa consume unt, oamenii de rand fiind insa nevoiti sa plateasca o taxa.
Cu timpul reteta de stollen a fost imbunatatita, adaugandu-se fel de fel de ingrediente. Imaginati-va cat de mult s-a schimabt gustul numai cu adaugarea laptelui si a untului, care initial erau interzise, fiind vorba de postul Craciunului.
In Dresda exista un festival anual dedicat stollen-ului. Un stollen imens este plimbat pe strazile orasului, pana in Piata de Craciun, unde este taiat si impartit trecatorilor. Cel mai mare Stollen a fost produs de lantul de magazine Lidl in 2010, acesta intrand in Cartea Recordurilor, cu 70 de metri lungime. Traditia pregatirii stollen-ului in Dresda dateaza din secolul XV. De fapt era un desert atat de popular incat locuitorii aveau farfurii si cutite speciale pentru stollen; prima felie de stollen o pastrau pentru a fi siguri ca familia isi va permite un nou stollen in anul ce urmeaza iar ultima felie pentru a nu duce lipsa de mancare anul urmator.
In 1730 August al II-lea cel Puternic, Elector de Saxonia si rege al Poloniei, a ordonat breslei brutarilor sa pregateasca un stollen imens, ce cantarea 1.8 tone, pentru a-si impresiona cei 24.000 de invitati la Zeithainer Lustlager, un festival grandios, cu parade militare si multe spectacole. Pentru prepararea stollen-ului a fost creat un cuptor imens iar desertul a fost taiat cu un cutit special fabricat pentru acest eveniment. Astazi, stollen-ul fabricat in Dresda are imprimat sigiliul lui August al II-lea iar reteta orginala este cunoscuta si produsa doar de 150 de bucatari.
Ingrediente (pentru 2 bucati de stollen):
- 1kg faina
- 200 gr zahar
- 110 gr drojdie proaspata
- 500 ml lapte
- 1 lingurita esenta de vanilie
- Cateva picaturi esenta de migdale
- ½ lingurita nucsoara macinata
- ½ lingurita cuisoare macinate
- 400 gr unt nesarat
- 110 gr migdale macinate
- 400 gr stafide
- 200 gr agrise sau merisoare uscate
- 250 gr coaja de lamaie si portocala confiata
- 450 gr martipan
- Zahar praf
Se topeste usor untul apoi se lasa sa se raceasca. Se incalzeste laptele (temperatura nu trebuie sa depaseasca 400 C). Drojdia se pune intr-un vas alaturi de o lingurita de zahar. Se toarna laptele caldut peste drojdie, se amesteca bine si se lasa sa creasca. Se cerne faina intr-un vas mare, se adauga zaharul, nucsoara, cuisoarele, esenta de vanilie si de migdale si se amesteca bine. Se adauga untul, apoi amestecul de drojdie, incorporand totul.
Se pune aluatul pe o suprafata tapetata cu faina si se framanta foarte bine cel putin 10 minute, apoi se adauga migdalele, fructele uscate si coaja confiata. Se amesteca bine, pentru a integra in aluat toate fructele. Se pune aluatul inapoi in vas, se acopera cu un prosop, si se lasa sa creasca la loc cald, timp de 1,5 - 2 ore.
Dupa ce a crescut aluatul, se framanta din nou pe suprafata tapetata cu faina. Se imparte aluatul in doua, se framanta ambele parti. Martipanul se imparte in 2, se framanta si se ruleaza sul. Se intinde aluatul de stollen, se pune in mijloc sulul de martipan, se ruleaza aluatul astfel incat martipanul sa ramana in centru. Se formeaza la fel si al doilea stollen. Se pune stollen-ul intr-o forma de cozonac unsa cu grasime, se acopera si se lasa sa creasca doua ore. Se acopera stollen-ul cu hartie de copt pentru a nu se arde si se baga la cuptorul incalzit in prealabil la 1900 C. Se coace aproximativ o ora. Cand e gata, se scoate din cuptor si se unge imediat cu unt topit, peste care se presara apoi zahar pudra. Se lasa sa se raceasca treptat pe grilajul de la cuptor.