Citeste si povestea placintei Stargazy din Anglia

Originea lui este destul de controversata. Se spune ca ar avea la baza un fel de mancare din nordul Italiei, Cotoletta alla Millanese, a carui reteta generalul Joseph Radetzky ar fi adus-o in Austria la mijlocul secolului XIX. In acelasi timp, exista voci care sustin ca snitelul era preparat in Viena inca din secolul XVIII.

Metoda de a fragezi bucati subtiri de carne prin batere, prajindu-le apoi, este insa cu mult mai veche, fiind mentionata si in Apicius , o culegere de retete romane din secolul IV-V. In Deipnosophistae, o sursa importanta de retete grecesti, scrisa de Athenaios in secolul III, apar notiunile de cotlet, tigaie si pesmet.

In prezent, conform legilor austriece, doar snitelul care are la baza carne de vitel se poate numi Wiener Schnitzel. Exista insa restaurante care prepara snitelul din carne de porc, acestea fiind insa nevoite sa scrie in meniu tipul de carne (Wiener Schnitzel vom Schwein ).

Pentru reteta traditionala se folosesc carne de vitel si untura, insa puteti sa folositi si carne de porc sau de pui si praji in ulei.

Ingrediente:

  • 4 bucati carne de vitel
  • Faina
  • 2 oua
  • Pesmet
  • Untura/unt
  • Sare

Se bate carnea, se sareaza, se da intai prin faina, apoi prin ou si la final prin pesmet. Se prajeste pe ambele parti.

Se serveste cu lamaie si salata de cartofi.