Inainte sa dezvaluim istoria din spatele retetei sa vorbim putin despre fettuccine. Ca orice mancare care se respecta, acestea au in spate o legenda. Foarte populare in Roma, se pare ca fettuccinele au luat nastere insa in nordul Italiei, acest tip de paste fiind servit pentru prima data in 1501, la palatul ducal din Ferrara, in cinstea Lucreziei Borgia, culoarea galbena a pastelor fiind un omagiu adus parului blond al acesteia.
Multe sute de ani mai tarziu, mai precis in 1914, Alfredo Di Lelio, proprietarul si chef-ul restaurantului Alfredo situat in via della Scrofa, Roma, da nastere retetei de fettuccine Alfredo. Vazand ca sotia, care nascuse de curand, nu mai avea pofta de mancare, Alfredo creeaza o reteta de paste care are la baza pasta al burro (paste cu unt), preferatele sotiei, insa adauga parmezan si modifica felul in care este incorporat untul in reteta. Secretul consta in modul in care untul si parmezanul se imbinau. Reteta a fost foarte apreciata de catre sotie si la sugestia acesteia, a fost introdusa in meniul restaurantului, fiind prezentata ca fettuccine Alfredo.
Restaurantul lui Alfredo Di Lelio si reteta creata de acesta devin cu adevarat faimoase in 1920. In timp ce-si petreceau luna de miere la Roma, starurile hollywoodiene Mary Pickford si Douglas Fairbanks descopera restaurantul Alfredo si se indragostesc de varianta lui de pasta al burro, fettuccine Alfredo. In semn de apreciere, cei doi actori ii fac cadou lui Di Lelio o furculita si o lingura de aur pe care era inscriptionat “To Alfredo the King of the noodles” (Pentru Alfredo, regele pastelor) impreuna cu o poza cu ei mancand la restaurantul Alfredo.
Intorsi la Hollywood, Mary si Douglas povestesc prietenilor despre experienta lor culinara si aduc reteta din Italia, fettuccinele Alfredo devenind astfel populare si in SUA. Din acel moment, Alfredo devine locul preferat al celebritatilor, majoritatea lasand la plecare o poza care sa imortalizeze momentele minunate petrecute in cochetul restaurant, toate pozele fiind apoi atarnate pe pereti. In 1943 Di Lelio vinde restaurantul iar noii proprietari pastreaza retetele precum si pozele cu celebritati si il redenumesc Alfredo alla Scrofa.
Printre cei care au trecut de-a lungul timpului pragul localului se numara Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Pink Floyd, Maria Callas, Ringo Star, Frank Sinatra, Sofia Loren, Gabrielle D’Annunzio, reprezentanti ai caselor regale din Norvegia, Suedia, Iran etc. Exista chiar si peste 50 de carti de oaspeti pastrate incepand cu anii `20 (aici gasiti dedicatiile celor care au vizitat localul). Daca vizitati Roma, va puteti opri pentru o portie de fettuccine Alfredo la Alfredo alla Scrofa, in via della Scrofa 104 iar daca doriti sa invatati cum se prepara reteta originala fettuccine Alfredo chiar de la chef-ul restaurantului Alfredo alla Scrofa, va puteti inscrie in fiecare marti pentru 94 euro (mai multe detalii aici ).
Dar sa continuam povestea fettuccinelor Alfredo. In 1950 Di Lelio a deschis impreuna cu fiul sau un nou restaurant, Il Vero Alfredo (Adevaratul Alfredo), acesta fiind in prezent condus de nepotii lui Alfredo, Alfredo III si Ines Di Lelio. Putei gusta o portie din delicioasele fettuccine in Piazza Augusto Imperatore 30, din Roma, unde se afla Il Vero Alfredo. In prezent ambele restaurante - Alfredo alla Scrofa si Il Vero Alfredo - se lauda cu detinerea retetei originale, precum si cu furculita si lingura de aur daruite de Douglas Fairbanks si Mary Pickford (se spune ca Alfredo Di Lelio pregatea pastele in fata oaspetilor celebri amestecandu-le cu tacamurile de aur primite cadou).
Va prezentam reteta originala, conform site-ului resturantului Alfredo alla Scrofa. Jucati-va cu cantitatile, data fiind metoda simpla de preparare si numarul redus al ingredientelor.
Ingrediente:
- Paste fettuccine
- Parmezan
- Unt
Se incalzeste apa, se sareaza, cand fierbe se adauga pastele. Se lasa la fiert conform instructiunilor de pe ambalaj. In vasul in care se servesc pastele se pune unt, se adauga apoi pastele fierbinti, se acopera cu parmezan din abundenta apoi se amesteca bine pana ce branza incepe sa se topeasca si se formeaza un sos cremos.
Pofta buna!