Citeste si povestea fettuccinelor Alfredo din Italia
Se pare ca este o adaptare a mai vechiului kipferl, un produs de patiserie austriac. Exista nenumarate legende in jurul stramosului kipferl precum si a modului in care acesta a ajuns si a fost adaptat in Franta. Se spune ca in 1683, incercand sa atace Viena, turcii au sapat un tunel sub zidurile orasului, pentru a putea intra nevazuti. Un patiser care lucra pana tarziu a auzit zgomotele si a alertat armata austriaca. Pentru a celebra momentul, patiserul a creat kipferl, un produs de patiserie avand forma de semiluna, emblema a Imperiului Otoman, simbolizand astfel devorarea turcilor de catre austrieci.
Croissantul ar fi aparut in Franta odata cu regina Marie Antoinette, care a descris patiserilor regali unul dintre deserturile ei preferate, kipferl, si le-a ordonat sa-l prepare. Noua reteta s-a bucurat de un succes enorm in Franta si a devenit parte a bucatariei franceze. Aceasta varianta este insa respinsa de unii critici, considerand croissantul un produs greu de descris pentru a putea recrea reteta. In plus, desi exista multe documente despre mancarurile din acea perioada, croissantul nu apare nicaieri.
Conform unei alte variante, croissantul ar fi aparut in Franta in jurul aului 1838, cand ofiterul austriac August Zang si-a deschis o patiserie la Paris, pe rue de Richelieu 92, unde vindea specialitati vieneze, printre care si kipferl, acestea devenind foarte populare si inspirand patiserii francezi. Numele variantei frantuzesti de kipferl a fost dat de forma sa de semiluna (croissant). Croissantul apare pentru prima data mentionat intr-o carte de bucate frantuzeasca abia in 1891.
Croissantul se regaseste astazi in patiseriile din intreaga lume, fiind consumat mai ales dimineata, alaturi de o ceasca de cafea.
Ingrediente:
- 115 ml lapte caldut
- 30 ml apa calduta
- 1 ou
- 325 gr
- faina
- 1 lingurita sare
- 2 linguri zahar pudra
- 200 gr unt la temperatura camerei
- 7.5 gr drojdie uscata
- Pentru uns croissantele: 1 ou batut si 1 lingura de lapte
Se incalzeste cuptorul la 200 0 C.
Se pun intr-un castron oul, 30 gr unt, faina, sarea, zaharul si drojdia. Se amesteca folosind o lingura de lemn si se incorporeaza laptele si apa, turnand cate putin. Se amesteca bine, pana cand se formeaza o coca elastica. Se acopera si se lasa deoparte pana isi dubleaza marimea. Se pune coca pe o suprafata pudrata cu faina si se framanta pana devine elastica. Se pune din nou in castron, se acopera si se lasa la frigider o ora. Se pune din nou pe suprafata pudrata cu faina si se intinde o foaie de 50 x 20 cm.
Se separa untul ramas in 3 portii. Folosind o portie de unt, se imprastie in gramajoare mici pe 2/3 din suprafata aluatului, lasand partea de jos libera, precum si 1 ½ cm inainte de margini. Se impatureste aluatul in 3, invelind prima data partea de jos, fara unt, impaturind apoi partea de sus peste. Se sigileaza marginile si se apasa aluatul, se lasa 10 minute la frigider apoi se intinde din nou cu sucitorul, se intinde a doua parte de unt urmand pasii de mai sus, se intinde iar foaia si se pune ultima parte de unt in gramajoare peste aluat (urmand aceiasi pasi) si se lasa 30 de minute la frigider.
Se scoate de la frigider si se intinde un aluat de 50 x 30 cm, se taie pe jumatate in lungime, apoi pe latime in mai multe bucati egale. Fiecare bucata rezultata se taie pe diagonala petru a obtine cate 2 triunghiuri. Se ia cate un triunghi, se unge cu amestecul format din oul batut cu o lingura de lapte, apoi se ruleaza pornind de la latura cea mai mare a triunghiului, dand forma unei semilune. Se unge deasupra cu ou si lapte. Se pune hartie de copt in tava, se adauga croissantele si se lasa sa creasca intre 30 de minute si 1 ora, apoi se coc la cuptor 15-20 de minute, pana devin aurii.
Pofta buna!