Se spune ca reteta dateaza din secolul XVI si ca ar fi aparut in orasul Puebla; calugaritele din Puebla ar fi inventat o varianta de chile relleno numita chile en nogada. Conform legendei, dupa semnarea Tratatului de la Cordoba, care garanta independenta Mexicului fata de Spania, Agustin de Iturbide a hotarat sa sarbatoreasca ziua de Sf Augustin la o manastire din Puebla. Calugaritele au adaptat reteta de chile relleno, acoperindu-l cu sos de nuci cu smantana (nogada provine din spaniolul nogal, care inseamna nuc). Peste sosul alb au presarat patrunjel si seminte de rodie, pentru a reda culorile steagului mexican. Totusi, desi istoricii sunt de acord asupra vechimii de secole a retetei de chile relleno, cand vine vorba de chile en nogada, acestia contesta legenda.
Chiles rellenos se gasesc in meniurile restaurantelor tot anul insa chiles en nogada se prepara mai ales in lunile august si septembrie, fiind asociati cu ziua de Sf. Augustin si castigarea independentei Mexicului.
De obicei se folosesc ardei grasi putin iuti insa puteti folosi orice tip de ardei, cel mai important este modul de preparare. Ardeii sunt copti si curatati, apoi umpluti, dati prin ou si faina sau malai, prajiti si serviti cu sos de rosii. Umpluturile cel mai des folosite sunt branza sau un amestec de carne tocata, nuci si stafide. Alte umpluturi pot fi carnea de vita sau pui, ton, diverse legume, un amestec de fasole cu branza.
Ingrediente:
- 6 ardei copti si decojiti
- 250 gr branza feliata sau rasa (alegeti un tip de branza care sa se topeasca la contactul cu focul)
- ½ ceasca faina
- 3 oua
- Sare
- Piper
- 1 ceasca ulei
Se face o taietura pe lungime la fiecare ardei, apoi o taietura pe orizontala, cat mai aproape de partea de sus, si se scot cu o lingurita semintele, apoi se clatesc ardeii pentru a indeparta restul de seminte. Se umple fiecare ardei cu branza, se sareaza si se pipereaza. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Separat, se amesteca galbenusurile cu o lingura de faina si un praf de sare, se toarna apoi galbenusurile peste albusuri si se amesteca bine.
Se pune uleiul in tigaie si se lasa la incins. Se da fiecare ardei prin faina, apoi prin amestecul de ou. Se prajesc ardeii pe fiecare parte pana devin aurii. Dupa ce se iau de pe foc se pun pe servetele de hartie, pentru a absorbi excesul de grasime.
Se servesc cu sos de rosii.
Pofta buna !