Astfel de meniuri sunt tot mai apreciate, mai ales acum in perioada postului.

Bucatarii restaurantelor isi incep diminetile in piata unde, la prima ora, fac aprovizionarea cu verdeata - iau legatura de leurda cu 50 de bani, iar kilogramul de urzici cu un leu. Se intorc apoi in bucatarii si se intrec in preparate cu ingrediente de sezon.

"Urzicile se oparesc, se scot, se pun la tigaie si se trag in ulei de masline, cu usturoi."

Banala urzica devine astfel un deliciu. Iar pretul nu e... usturator. O portie ajunge sa coste, de pilda, 15 lei. Iar mancarurile mai sofisticate pot ajunge pana la 30 de lei.

"Pesto de leurda cu germeni de ridichi si praz, dar si cu paine din migdale. Este o mancare usor de digerat, foarte sanatoasa si gustoasa."

Si desertul are insa aroma... primaverii! Unii cofetari orneaza prajiturile cu flori comestibile, cum ar fi viorelele sau florile de corcodus.

Oana Coanta, patron bistro: "Ne dau un shot de vitamine acum pentru primavara. Putem sa facem bruschete cu pesto-uri. Ciorbe nu mai povestim, facem ciorbe si borsuri pe baza de verdeturi si permanent ciorba se termina in 3-4 ore. Iar la felul doi variatiunile sunt nenumarate."

Astfel de meniuri verzi inseamna o portie de sanatate, spun medicii.

Iulia Gotia: "Contracareaza starea de astenie de primavara, anemiile, sunt foarte bune pentru circulatia sangelui si contin foarte multe vitamine minerale. E foarte important ca verdeturile sa fie consumate primavara, cand apar, cat sunt proaspete."

De exemplu, urzicile sunt bogate in magneziu, spanacul contine, printre altele, fier si calciu, iar leurda fluidizeaza circulatia sangelui si ajuta in tratarea insomniei.

Vezi video pe stirileprotv.ro!

Tags: retete, leurda, urzici