Alergiile la mancare
Atunci cand una dintre persoanele de la masa il interogheaza pe chelner despre meniu de parca ar vrea sa-i faca zile fripte, nu o face intentionat. Daca stie ca poate face alergii la anumite alimente, stie si ca in cateva minute dupa ce le consuma se poate confrunta cu reactii severe. De la roseata si urticarie, pana la stari de greata, crampe, dureri de stomac, mancarimi ale pielii, respiratie ingreunata sau dureri in zona pieptului.
Cea mai periculoasa reactie este socul anafilactic, care pune viata in pericol. Asa ca, are toate motivele sa se interseze ce va primi in farfurie si sa se asigure ca nimic de pe lista neagra nu va fi acolo. Cel mai frecvent, alergiile alimentare apar de la lapte, oua, arahide, soia si crustacee. Dar poti sa suferi de alergii si in cazul capsunelor sau altor fructe.
Cand ai o alergie si consumi unul dintre aceste alimente, organismul il depisteaza ca fiind un intrus si incepe un adevarat atac de aparare prin anticorpii din sistemul imunitar. Ceea ce experimentezi fizic este rezultatul acestei aparari naturale a organsimului si singura metoda de a preveni aceste reactii este sa eviti complet mancarea pe baza acestor ingrediente.
Daca nu te stii alergic, dar nu esti chiar sigur ca ultima urticarie a aparut din intamplare poti face teste care sa puna diagnosticul corect. Si nu te baza pe ideea ca n-ai avut pana cum nicio alergie. La unele persoane se poate manifesta la varsta adulta, chiar daca in copilarie nu au avut niciun simptom.
Intoleranta alimentara
Diferenta majora dintre cele doua probleme este felul in care se manifesta. In timp ce in cazul alergiilor pot sa apara simptome grave care sa iti puna viata in pericol, intoleranta la anumite tipuri de alimente nu are reactii atat de puternice. E adevarat ca produce un discomfort, dar nu afecteaza sistemul imunitar, ci pe cel gastrointestinal cauzand greata sau varsaturi, dureri de stomac, crampe, balonare, arsuri, dureri de cap si chiar irascibilitate.
Reactiile alergice lovesc imediat dupa ce consumi alimentul care iti face rau, in timp ce simptomele intolerantei alimentare se fac simtite treptat. Aceasta din urma este, insa, o afectiune mai raspandita decat alergiile. La noi, 8 din 10 romani sufera de intoleranta alimentara, care se manifesta in general la drojdie, albus de ou, lapte de vaca si gluten.
Ca sa vezi daca te incadrezi intre persoanele care au acest probleme poti face York Test, un test de sange care acopera 113 alimente.