Carbohidratii, considerati principalii vinovati pentru obezitate, au fost acum asociati cu aparitia cancerului la plamani. Potrivit studiului, riscul aparitiei acestei maladii este cu 49% mai mare in cazul persoanelor care consuma alimente cu un index glicemic mare, cum sunt painea, fulgii de porumb sau orezul, scrie Telegraph.
"Am observat o crestere cu 49% a riscului de cancer pulmonar in cazul persoanelor cu cel mai mare index glicemic de zi cu zi, prin comparatie cu cei care au avut un index glicemic mic", spune Dr Stephanie Melkonian, autorul studiului.
Studiul, publicat in Revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, este cel mai mare de acest gen care a investigat potentiala legatura dintre indexul glicemic si cancerul pulmonar. Oamenii de stiinta au chestionat 1905 pacienti diagnosticati cu cancer la plamani si au comparat rezultatele cu cele ale 2413 indivizi sanatosi.
"Rezultatul acestui studiu sugereaza ca, pe langa mentinerea unui stil de viata sanatos, precum evitarea tutunului, limitarea consumului de alcool si activitatea fizica, reducerea consumului de alimente si bauturi cu un index glicemic mare poate servi o modalitate care iti poti micsora riscul de cancer la plamani", explica un alt autor al studiului.