Se spune despre alimentele în culori fade că nu sunt bune pentru sănătate. Asta pentru că alimentele colorate - precum fructele și legumele - conțin vitamine și antioxidanți de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa corect. În mod normal, cu cât mai fade sunt alimentele, cu atât mai puțin nutrienți conțin.

Însă un studiu nou arată că proteinele din alimente provenite din grâne - precum pastele sau pâinea - au fost asociate cu un risc de mortalitate mai scăzut.

Știința spune astfel că pofta noastră pentru carbohidrați este, de fapt, sănătoasă.

Astfel, un studiu recent publicat în JAMA Internal Medicine journal, arată că cercetătorii au colectat informații, de-a lungul a 16 ani, de la 416.104 bărbați și femei. 

În medie, participanții și-au luat 15 % din doza zilnică de energie din proteine - din proteină vegetală - 40%, din proteină animală - 60% (incluzând aici 19% din lactate). 

S-a dovedit că un consum de proteine vegetale este legat de un risc scăzut de mortalitate și afecțiuni cardiace. Mai mult, asocierea e mai puternică atunci când e vorba de pâine, cereale și paste, când au fost preferate cărnii sau ouălor. 

În prelucrarea datelor, oamenii de știință au avut în vedere alegerile ce țin de stilul de viață care ar fi putut afecta sănătatea participanților, precum fumatul, consumul de fructe sau de suplimente alimentare. 

Foto: Shutterstock

 

ShARE ÎN BUCATE - Porc delicios cu alune crocante

Tags: paine