Cartoful nu ingrasa!
In ciuda mitului pe care il stie toata lumea, un studiu publicat in 2009 Jurnalul Britanic de Nutritie, arata ca aceasta leguma este chiar buna in curele de slabire si a fost inclusa gresit in lista carbohidratilor cu indice glicemic mare. De fapt, un cartof nou gatit are doar 26 de calorii. Studiul a demonstrat ca indicele glicemic al cartofilor depinde de tipul de cartofi, de locul unde au fost crescuti si de felul in care sunt gatiti. De pilda, un cartof rece are un indice glicemic mai mic decat unul fierbinte, la fel si un cartof fiert intreg fata de unul facut piure. Asa ca, data viitoare cand tii dieta nu renunta la cartofi care sunt o sursa de carbohidrati buni, esentiali pentru energia de care are nevoie organismul.
Cartofii sunt o sursa buna de vitamine
Ii ocolim de multe ori pentru ca sunt considerati un aliment fara prea multe resurse pentru organism. Totusi, un singur cartof de marime medie asigura mai mult de jumatate din doza zilnica recomandata de Vitamina C. Ar putea fi si mai multa dar, din pacate, o mare parte din vitamina C se pierde prin procesul de gatire.
Un cartof copt iti asigura 20% din doza zilnica de vitamina B6 , importanta pentru a mentine o inima sanataosa si pentru regenerarea celulelor nervoase. Si pentru ca are si potasiu, si fier, cartoful este o leguma buna pentru a mentine tensiunea arteriala la valori normale. Un alt avantaj al cartofilor este continutul mare de fibre, care iti vor da senzatia de satietate mai mult timp dupa masa.
Hrana viitorului
2008 a fost declarat de ONU anul cartofului, considerat de organizatie leguma viitorului, care ar putea hrani cu usurinta o populatie din ce in ce mai infometata. ONU si-a sustinut aceste afirmatii prin faptul ca deja cartofii sunt un aliment accesibil la scara mondiala.
Cultivat in Anzi de acum 8.000 de ani, a fost adus in Europa abia in secolul XVI si de aici s-a raspandit repede pe tot globul. Acum sunt peste 200 de mii de km patrati de culturi de cartofi din platourile inalte ale Chinei, pana in regiunile subtropicale din India sau in steple din Ucraina. Cartoful este o leguma care se poate cutiva pe suprafete dure, chiar si in clima arida ceea ce il face o cultura accesibila in multe regiuni ale lumii. In plus, 85% din aceasta planta reprezinta partea comestibila ceea ce face ca pierderile sa fie minime in comparatie cu cerealele, de pilda.
Cum sa alegi si sa pastrezi cartofii?
In lume sunt zeci de varietati de cartofi, dar la noi se gasesc doar cateva soiuri. Cel mai des vei gasi pe tarabe cartofi albi sau rosii, iar primavara cartofii noi, mici si mai dulci decat cei din recolta de toamna. In plus in supermarketuri exista si cartofi dulci adusi de peste hotare, mai lunguieti si cu coaja brun rosiatica. In Bucovina ne putem lauda si cu un soi aparte: cartoful albastru de Bucovina, ale carui seminte se patreaza la banca de gene din Suceava. S-a cultivat in perioada interbelica dar, incet-incet, a fost inlocuit.
Spre deosebire de cartofii de toamna cu coaja groasa, pe care ii gasim tot timpul anului, cei noi, de primavara sunt mai buni imediat ce au fost recoltati. Au o textura lipicioasa si nu trebuie curatati inainte de gatire. Numai spalati bine de praf si pamant. Sunt excelenti fierti, la aburi sau copti.
Cand cumperi cartofi alege-i pe cei cu coaja intacta, fara umflaturi si cat mai curati, dar nu spalati cu apa. Acestia din urma se vor strica repede. Evita-i pe cei care au coaja cu nuante verzui, care arata ca au fost expusi prea mult la lumina in timpul perioadei de depozitare si vor avea un gust amarui.
Nu tine cartofii in frigider, ci intr-un loc racoros, aerisit si intunecat.
Stiai ca?
- Atunci cand au fost adusi in Europa, cartofii au fost evitati de lume, care ii invinovatea pentru multe dintre noile boli de pe continet. In plus, nu vroiau sa ii manance pentru ca nu erau un aliment mentionat in Biblie.
- Florile de cartof erau candva un accesoriu pentru tinutele regale. Ludovic al XVI-lea si Maria Antoaneta le purtau la rever
- Cartofii pai frantuzesti nu sunt o inventie a francezilor, ci a belgienilor, dar numele le-a fost dat de soldatii americani in primul Razboi Mondial, dupa ce trupele ajunse pe teritoriul Belgiei au gustat acesti cartofi prajiti si i-au numit frantuzesti pentru ca aceasta era limba oficiala armatei belgiene. Se stie insa ca acest fel de mancare era preferat inca din 1802 de presedintele american Thomas Jefferson, care ii manca la cinele de la Casa Alba.
- Un roman mananca in medie, pe an, 100 de kg de cartofi. Suntem pe locul 4 in Uniunea Europeana.