5 motive sanatoase ca sa mananci zilnic capsune
Capsunele contin unii dintre cei mai importanti nutrienti de care organismul are nevoie. Vitamina C si flavonoidele sunt cele mai importante dintre ele. Dar am putea adauga si Vitamina K, acidul folic, potasiul, magneziul sau acizii grasi Omega 3. Impreuna, transforma capsunele intr-un superaliment pe care nu trebuie sa il ratezi in sezon.
- Capsunele cresc imunitatea pentru ca au foarte multa vitamina C. O singura portie de capsune proaspete ne asigura jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina C, importanta pentru crestrea imunitatii organismului impotriva bolilor.
- Capsunele iti asigura o vedere buna si, pentru ca au proprietati antioxidante, pot preveni aparitia cataractelor. Ochii au nevoie de vitamina C pentru a-i proteja impotriva radicalilor liberi din razele UV care pot dauna retinei si corneei, iar capsunele o ofera din plin.
- Capsunele sunt un ajutor in lupta impotriva cancerului tot datorita proprietatilor lor antioxidante si acidului elagic pe care il contin. Acesta stopeaza dezvoltarea celulelor canceroase.
- Capsunele tin ridurile departe pentru ca vitamina C imbunatateste elasticitatea pielii.
- Capsunele imbunatatesc activitatea inimii si scad colesterolul. Prin acidul elagic si flavonoide care au efect antioxidant sunt contracarate efectele colesterolului rau asupra vaselor de sange.
Cum alegi capsune bune?
Capsunele sunt extrem de perisabile, asa ca nu ar fi indicat sa le cumperi in cantitati mari daca vrei sa te bucuri de efectele lor benefice. Spre deosebire de alte fructe acestea nu continua sa se coaca dupa ce au fost culese, asa ca acelea cu o culoare puternica sunt cele mai bune pentru ca sunt si cele mai coapte. Alege fructe cu textura ferma, de dimensiuni medii pentru ca au cea mai puternica aroma.
Daca nu gasesti decat varianta preambalata in caserole, asigura-te ca nu au fost infasurate prea strans sau inghesuite pentru ca te vei alege cu cateva fructe frumoase la suprafata si unele zdrobite dedesubt.
Cum le pastrezi?
Nu le spala si nici nu le indeparta coditele daca nu le vei manca pe toate imediat. Alege, insa, fructele care prezinta semne ca sunt pe cale sa se strice curand si arunca-le. Restul, le poti pastra in frigider intr-un bol acoperit cu folie alimentara timp de 2-3 zile.
Ce nu stiai despre capsuna?
- Sunt sarace in calorii. 100 de grame de capsune au doar 27 de calorii.
- Sucul proaspat de capsune are un efect antitermic pentru pacientii care au febra, iar amestecat cu miere poate calma arsurile solare si inflamatia pielii.
- In Franta, capsunele erau asociate iubirii, iar la micul dejun de dupa nunta, tinerii insuratei erau serviti cu un fel de supa facuta cu multa smantana, capsune si zahar.
- Sunt singurele fructe care au semintele in exterior. Mai exact, in jur de 200 de seminte pe fiecare capsuna in parte.
- In Belgia, in localitatea Wépion exista un muzeu dedicat capsunelor.
- 30 de orase din Statele Unite au in timpul primaverii un festival al capsunelor.