Dietele cu zero sau putini carbohidrati au fost populare intr-o vreme, dar greu de tinut pentru o perioada lunga de timp. Dietele cu puntini carbohidrati functioneaza pentru ca inseamna, de cele mai multe ori, taierea numarului de calorii. Si, evident, daca consumi mai putine calorii, vei pierde in greuntate.
Cercetatorii spun, insa, ca o astfel de atitudine fata de dieta nu e benefica. “Cand iei carbohidratii din dieta zilnica, e ca si cum i-ai lua apa unui om care merge prin desert”, spune Judith Wurtman, cercetator la MIT (Massachusetts Institute of Technology), care studiaza de peste 20 de ani relatia dintre mancare si psihic. Ea atrage atentia asupra faptului ca in lipsa carbohidratilor ne vom aventura in satisfacerea poftelor prin grasimi. Asadar, nu vorbim de o optiune buna nici pentru silueta, nici pentru sanatate.
Rezultatul acestui nou mod de a vedea problema este ca tot mai multi oameni au inteles in ultima vreme ca painea nu este neaparat un lucru rau. Au mirosit asta si cei care si-au deschis brutarii artizanale cu vanzari tot mai bune in ultimii ani.
Pentru cei care vor sa reintroduca painea in dieta exista optiuni sanatoase care sa adauge plusuri si beneficii in mesele zilnice.
1.Mergi pe mana cerealelor integrale. Intr-o dieta sanatoasa trebuie sa consumi zilnic 3 portii de cereale integrale. De ce nu le-ai lua din paine? Alege sortimentele din faina integrala (ovaz, secara). Nu te baza pe culoare, ci pe eticheta. O paine neagra nu inseamna neaparat faina integrala, ci poate fi un adaos de melasa sau colorant.
2.Consuma paine proaspata. Daca preferi sa cumperi in cantitati mari, pune o parte din painea cumparata in congelator. Se va pastra bine cateva saptamani.
3.Incearca gusturi noi. Te-ai saturat de aceeasi paine de secara? Incearca paine cu faina integrala de alac. Este un soi de grau care se cultiva si la noi, in zona Muntilor Apuseni. In paine va avea o aroma placuta ca de alune. Poti incerca si painea cu seminte, cu mac, cu in. Important este sa nu te plictisesti.
4.Sandvisuri facute cu fler. Cea mai la indemana gustare ramane tot sandvisul. Atata timp cat stii cum sa il faci simplu, gustos si sanatos nu iti pune in pericol nici silueta, nici santatatea. Mergi pe varianta bruschetelor sau a unor crostini. Incearca paine prajita cu topping de legume sotate si branza slaba sau o paine cu multi cereale, felii de pere, feta si un stop de miere.
Daca te-ai hotarat sa revii la bunele obiceiuri si sa reintroduci painea in meniu, iti aratam cum sa faci paine in casa si te invitam sa citesti povestile unor romani care pun mare pret pe painea buna: Irian si Stefan la Tartelier si Iulian Dutu in Hunedoara.