Concret, potrivit revistei de specialitate American Journal of Clinical Nutrition, carotenoidele sunt cele care dau o culoare determinata legumelor. "O salata cu legume de diferite culori ofera corpului mai multe tipuri de carotenoide: betacaroten, luteina, zeaxantina si licopen. Lipidele pe care le contine oul potenteaza absorbtia de carotenoide", afirma nutritionistul Wayne Campbell.
In opinia lui Jung Eun Kim — cercetator participant la studiu — una din marile probleme actuale este ca populatia nu mananca suficiente verdeturi, iar atunci cand mananca salata o asezoneaza cu tot felul de sosuri sau dressinguri calorice, care o fac sa-si schimbe gustul si sa devina chiar mai calorica decat un hamburger cu branza.
Este important prin urmare sa fie adaugat un ou fiert la salata, nu doar pentru ca ii ofera un gust deosebit, ci si pentru ca este slab caloric (70 de calorii daca este fiert). "Oul este un aliment bogat in nutrienti care contine aminoacizi esentiali, grasimi nesaturate si vitamine din grupa B", subliniaza Kim. La randul sau, Campbell aminteste ca pentru a fi cat mai benefic pentru sanatate oul trebuie consumat intreg, atat galbenusul cat si albusul.
Nutritionistul atrage atentia si in privinta dressingurilor de salata. Multe dintre ele contin intre 140 si 160 de calorii la doar 2 lingurite. In schimb, un ou mare intreg contine doar 70 de calorii si are un aport de 6 grame de proteine.