Am citit in revista Details ca nu toate miturile despre orez sunt adevarate. Iata ce spun specialistii de la Precision Nutrition despre ele.
Mit: Orezul alb nu este sanatos.
Adevarul: Multi nutritionisti au pus la colt orezul ab, cartofii, pastele obisnuite, painea alba pentru ca aceia care tin dieta pot urma mult mai usor usor regula categoriei de alimentel interzise. Insa, acestea fac rau atunci cand sunt consumate in exces, de obicei cu adaos de sos, grasimi sau sare.
Mit: Orezul brun este mai bogat in fibre: 150g de orez brun gatit are 3g de fibre, in timp de orezul alb doar 0.5g. Asadar, te va face sa te simti satul pentru mai mult timp.
Adevarul: Daca orezul ar fi singurul lucru pe care l-ai consuma la o masa, atunci intr-adevar orezul brun va avea nevoie de mai mult timp pentru a fi digerat, astfel incat te vei simti mai plin dupa ce il mananci. Satietatea este, insa, dictata de toate alimentele consumate. Asa c,a daca mananci legume cu o garnitura de orez alb nu va fi o mare diferenta.
Mit: Orezul brun este mai putin procesat, asadar este mai sanatos.
Adevarul: In general, alimentele mai putin procesate au mai multi nutrienti. In cazul orezului situatia este un pic diferita pentru ca bobul neprocesat contine, pe langa nutrienti, si unele substante nu atat de indicate pentru a fi consumate. Sunt acele substante pe care planta le foloseste ca sistem propriu de aparare impotriva daunatorilor.
Mit: Orezul alb are calorii “goale”(calorii fara valoare nutritionala, de slaba calitate).
Adevarul: Orezul face parte din multe bucatarii ale lumii, in special cele asiatice, considerate printre cele mai sanatoase. In general, fie ca este vorba de orez alb sau brun numarul de calorii pe 100g de produs este mic in comparatie cu alte alimente.
Concluzia specialistilor de la Precision Nutrition este ca nu gresim indiferent ce varianta de orez alegem. Putem, in schimb, sa alternam orezul brun cu cel alb la fiecare masa.