Pentru ca soarele agita si oboseste, este important ca alimentele din dieta de vara sa fie nu numai racoroase, ci si usoare si sa aiba actiune calmanta.
"Micul dejun poate fi format din cereale si fructe sau lactate semi-degresate, legume de sezon si paine cu secara sau, pur si simplu, fructe de sezon. La pranz se pot consuma peste si lactate sau leguminoase (naut, fasole, linte). Salatele trebuie sa fie si ele la indemana, si legumele, care pot fi preparate pe gratar. Supele reci sau ciorbele de legume pot fi si ele parte din meniul unui pranz de vara", a declarat pentru Agerpres nutritionistul Lygia Alexandrescu.
Potrivit acesteia, cina poate sa contina salate, branzeturi mai putin sarate, lactate fermentate, mancaruri pe baza de peste si legume.
"Pestele trebuie ales cu mare grija pentru ca este un aliment foarte perisabil si care produce toxiinfectii alimentare severe. Salatele nu trebuie sa fie singura forma de glucide si fibre prezente la masa. Cartofii in coaja (pentru a retine fibrele dupa gatire), ciupercile, dovleceii, vinetele, chiar si rosiile pot fi la fel de bine preparate pe gratar iar gustul lor este unic", sfatuieste nutritionistul.
Lygia Alexandrescu a precizat ca alimentele cu efect racoritor care trebuie sa existe pe masa noastra in aceasta perioada caniculara sunt zarzavaturile cu frunze verzi (spanacul, salata verde, varza), legumele care au un continut scazut de amidon (fasolea verde si galbena, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile, castravetii) si, nu in ultimul rand, fructele proaspete de sezon (in special pepenele).
"Gustul acestor alimente poate fi imbunatatit prin adaugarea unor ingrediente la fel de proaspete si racoroase, cum sunt lamaia, busuiocul, patrunjelul", a spus Lygia Alexandrescu.
In opinia sa, bauturile cu adevarat racoritoare sunt si ele de mare valoare pe caldura si dintre ele fac parte: apa plata, apa minerala, ceaiul de sunatoare, de menta (ajuta si la ameliorarea problemelor gastrointestinale usoare), ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, sucul proaspat de grapefruit cu pulpa.
"Calitati speciale are ceaiul de hibiscus, dulce, astringent si racoritor, reduce cantitativ transpiratia specifica verii. In plus, ceaiul rece din floare de hibiscus ajuta la purificarea sangelui, favorizeaza cresterea parului si amelioreaza simptomele premenstruale si post-menopauza (neutralizeaza bufeurile prin efectul racoritor). O atentie deosebita trebuie acordata temperaturii lichidelor consumate. Lichidele extrem de reci, pline de gheata sau inghetata nu sunt cea mai buna solutie de racorire. Senzatia de rece e doar in gura, insa apoi stomacul se contracta si-si incetineste digestia, producandu-se astfel mici probleme la nivel gastro-intestinal", a explicat nutritionistul.
Ce alimente sa eviti pe timp de vara
Potrivit Lygiei Alexandrescu, in acelasi timp, cand temperaturile de afara sunt crescute este indicat sa se evite consumul anumitor alimente care scad nivelul energetic al organismului si obliga organele interne sa lucreze suplimentar pentru a reasigura echilibrul organismului. Printre aceste alimente se numara: nucile, carnea, ouale si chiar semintele si cerealele integrale.
De asemenea, restrictie trebuie sa se impuna si la alimentele cu un mare continut de zahar si sodiu, care ingreuneaza absorbtia nutrientilor in organism.