Daca ai trecut deja la iaurt in loc de smantana si maioneza sau daca ai invatat deja sa inlocuiesti pastele albe cu unele integrale, esti pe calea cea buna. Din fericire, sunt si alte scurtaturi spre acelasi gust placut, dar cu efecte mai bune asupra organismului si sananatatii. O mare parte din retetele favorite pot fi transformate intr-unele bune daca stii cu ce sa schimbi ingredientele considerate nesanatoase.
Shape Magazine a adunat parerile mai multor nutritionisti si bucatari de top din Statele Unite care stiu calea cea buna.
1.Apa de cocos in cocktailuri. Nu vei scapa de caloriile din alcool, dar macar poti sa reduci din sucurile sau concentratele adaugate in bauturile favorite. Apa de cocos iti va aduce in schimb un plus de potasiu, magneziu si calciu si te va ajuta sa ramai hidratat, spune Patricia Bannan, autoarea cartii Eat Right When Time is Tight.
2. Schimba lactatele cu avocado. Acolo unde se poate, evident. Si se poate in retete de prajituri cum sunt briosele sau in painicile de casa in care ai nevoie de unt. In locul lui poti pune piure de avocado. Foloseste acelasi truc si in dressinguri si pune avocado in loc de maioneza. Vei avea mai putine calorii si mai putine grasimi, spune Diane Henderiks, nutritionist si bucatar personal.
Pentru mai multa inspiratie iti aratam mai multe retete cu avocado aici.
3.Fasole neagra in desert. Nu in orice desert ci intr-un brownie care este foarte gustos, dar si nesanatos. Adauga piure de fasole neagra in loc de o parte din faina. Gustul va fi la fel de bun, dar vei primi mai multe proteine si fibre. In plus, daca inlocuiesti toata faina cu piure de fasole vei avea un desert fara gluten, spune Patricia Bannan.
4. Ingroasa supele cu conopida. Piureul de conopida are mai putini carbohidrati decat cel de cartofi pe care unele retete il cer in supele creme pentru a le da consistenta.
5. Marinade cu cafea. Sunt doua motive pentru care ar trebui sa folosesti aceasta combinatie suprinzatoare de carne si cafea. In cantitati moderate, cafeaua te poate proteja impotriva multor boli.
Citeste si: Cafeaua - o bautura care iti poate imbunatati viata
In al doilea rand, folosind cafea carnea se va fragezi mai bine, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de mai putine uleiuri pentru gatire si de un timp mai scurt de preparare termica.