In ultimele decenii, dietele care promit rezultate spectaculoase in privinta scaderii in greutate au aparut cu sutele. Cam cate bordeie, atatea obiceie. Unele mai ciudate decat altele. Iata-le pe cele care ne-au atras atentia:

Dieta cu banana la micul dejun

Acum cativa ani era preferata japonezelor in cautare de siluetei perfecte. In Morning Banana diet puteai sa iti alegi regula care iti placea mai tare, pentru ca nu existau precizari foarte clare. Fie mancai doar o banana la micul dejun, fie mananci 1-2 banane inainte sa mananci micul dejun, fie mananci o banana inainte de fiecare masa. Ideea era ca o astfel de abordare a meselor va schimba metabolismul si te va face sa slabesti mai repede decat daca ai tine doar o dieta. Isteria dietei cu banane a fost atat de mare incat stocurile de fructe erau epuizate rapid in magazine. Totusi, chiar daca bananele sunt un aliment sanatos si plin de nutrienti nu fac si minuni in privinta kilogramelor. Treptat adeptii dietei s-au imputinat.

Dieta cu aer

Cine altcineva decat francezii puteau sa inventeze o dieta in care hrana e doar iluzie. Totul a inceput cu campania promovata de o celebra casa de moda in care straruri precum Madonna erau infatisate cu ducand mancarea catre gura fara sa se atinga de ea. Dieta extrema inseamna sa treci prin toate etapele pregatirii mancarii, asezarii ei in farfurie, infigerea furculitei in ea si apropierea ei de buze , fara sa pui insa nimic pe limba. Cu alte cuvinte sa te prefaci ca mananci. Tot ce e permis e apa cu sare, iar cei care au inventat un asemenea chin cred ca pacalirea mintii joaca rolul cel mai important. Nutritionistii nu recomnada un asemnea regim drastic pentru ca efectele vor fi devastatoare pentru organism, iar kilogramele pierdute vor fi rapid recastigate.

Dieta furculita

Pe cat de ciudat ii e numele, pe atat de inedita e aceasta dieta. Principiul de baza este sa mananci la cina doar ceea ce poti sa iei sau sa pregatesti cu o furculita. In rest, nu exista restrictii in privinta alimentelor, decat acelea ale bunului simt care iti spun sa nu te infrupti din fast food sau dulciuri daca tot tii dieta. Seara insa, la cina, posibilitatile sunt limitate. Poti manca tot felul de legume care nu necesita mai mult de o furculita in prepararea lor (de la sparanghel pana la cartofi, salata sau ciuperci), paste, bulgur, quinoa, peste si carne slaba.

Dieta cu mancare de bebelusi

Tracy Anderson, antrenoarea personala a vedetelor de la Hollywood, este cea care a inventat aceasta dieta. Jennifer Aniston, Reese Witherspoon si Marcia Cross sunt doar cateva dintre vedetele care se lauda cu rezultatele ei miraculoase. Mancarea pentru bebelusi trebuie sa inlocuiasca una sau doua mese pe zi, in functie de ce rezultate iti doresti. In principal, piureurile de fructe (banane, pere, capsuni) isi asigura o doza de vitamine, fibre si minerale, dar pe termen lung nu asigura toate necesitatile organismului.

Fructarianismul

Din india si pana in Statele Unite, aceata dieta si-a gasit adepti din anii ’70 de cand a inceput sa fie in voga. A fost urmata cu sfintenie de Steve Jobs, Brian Adams sau Woody Harrelson si presumune consumul exclusiv de fructe. Un fructarian numai in cazuri exceptionale seminte sau nuci. Legumele sau orice produs de origine animala sunt complet exculse din dieta. Nutritionistii cred, insa, ca o dieta numai cu fructe crude nu e usor de urmat pe termen lung, nici fizic si nici psihic.