Dupa nume te trimit cu gandul la niste clatite clasice cu o umplutura puternic aromatizata cu ceapa. Nici pe departe. Clatitele chinezesti despre care vorbim arata mai mult ca o lipie sau o gogoasa aplatizata, iar ceapa verde este incorporata in aluatul lor.
Unele retete le prezinta ca fiind mai tari si crocante, altele ca fiind usor pufoase si umflate. Noua ne-a placut reteta lui Martin Yan, bucatar sef si proprietar al restaurantului M.Y. China din San Francisco , pe care a prezentat-o in Saveur.
Spune ca reteta lui preferata contine fulgi de ardei iute pentru mai multa culoare si o textura crocanta, dar te incurajeaza sa incerci orice condimente doresti. Pentru Martin Yan, clatita este ca o panza pentru un artist. Imaginatia e libera sa incerce orice.
Noi am incercat reteta cu mici adaptari si ti-o recomandam pentru o masa de weekend pentru ca aluatul trebuie sa stea la dospit aproape 2 ore.
Ingrediente (pentru 6 portii consistente):
- 400g faina (plus cateva linguri extra)
- 1 lingura praf de copt
- 1 lingura sare
- 80ml ulei vegetal
- 2 linguri ulei de susan
- 80g ceapa verde tocata marunt
- 1 lingurita fulgi ardei iute (noi am pusi boia de ardei iute)
- ½ lingurita piper alb
Amesteca jumatate din faina cu praful de copt intr-un bol. Adauga 150ml apa rece si amesteca (cu mana sau cu o lingura) pana cand formezi un aluat. Lasa-l deoparte.
Intr-un alt bol amesteca restul de faina cu sare si adauga 150ml de apa fiarta. Amesteca bine pana cand formezi un aluat. Adauga peste el aluatul facut mai devreme si framanta bine pana se incorporeaza.
Scoate tot aluatul pe blatul de lucru tapetat cu faina si framanta-l energic timp de 4 minute. Pune aluatul intr-un bol uns cu ulei, acopera si lasa-l sa stea la temperatura camerei aproximativ doua ore.
Taie aluatul in jumatate si intinde-l pe baltul de lucru incercand sa formezi un dreptunghi. Unge-l cu o lingura de ulei vegetal si jumatate din uleiul de susan. Presara jumatate din cantitatea de ceapa, jumatate din cantitatea de fulgi de ardei iute si de piper alb.
Ruleaza aluatul pe lungime. Taie-l in trei bucati din care sa rulezi niste melcisori. Aplatizeaza-i apasand cu palma si apoi intinde-i cu sucitorul intr-un disc cu diamterul de 10-12 cm. Repeta operatiunea pana cand vei forma 6 discuri din aluat. Lasa-le sa se odihneasca timp de 10 minute.
Prajeste clatitele pana cand se rumenesc in 2 linguri de ulei intorcandu-le des de pe o parte pe alta ca sa nu se arda. Taie-le in 4 bucati si serveste-le fierbinti.
Ne-a placut gustul lor aromat, faptul ca raman elastice si pufoase la mijloc.