Quiche-urile presupun mult timp de preparare si gatire. O bataie de cap de care nu ai avea nevoie daca rezultatul nu ar fi divin si cremos. Noua ne plac tartele sarate si umplutura lor cu mult ou si branzeturi. Iti propunem sa le gatesti in weekend ca sa ai timp suficient pentru preparare.
Am ales un quiche cu dovlecei, bacon şi mozzarella din site-ul My Recipes, iar supriza lui este ca o portie are doar 300 de calorii.
Ingrediente (pentru 8 portii):
Aluat:
- 150g faina
- ½ lingurita sare
- 75g grasime ( 45g unt rece+30g margarina rece)
- 60ml apa rece
Umplutura:
- 1 lingura ulei de masline
- 300g dovlecei (feliati pe lungime foarte subtire)
- 300g zucchini (feliati pe lungime foarte subtire)
- 60g salote tocate
- 1 lingura cimbru proaspat, tocat
- 230ml lapte gras
- sare
- ¼ lingurita piper
- 4 felii bacon prajit si taiat marunt
- 3 albusuri
- 3 oua
- 100g mozzarella rasa
Amesteca faina cu sarea intr-un bol. Adauga untul si margarina si amesteca. Fie folosesti un robot de bucatarie, fie framanti cu mana pana cand aluatul are aspectul unui pesmet grunjos. Adauga apa trepatat si amesteca pana cand aluatul incepe sa se inchege. Nu forma o bila din el. Pune-l intr-o folie de plastic si aplatizeaza-l formand un disc. Pune-l la frigider pentru o ora.
Incinge cuptorul la 200C. Ruleaza alautaul rece (intre doua folii de plastic) intr-un disc cu diametrul de 28cm. Aseaza-l intr-o tava de tarta cu pereti detasabili (cu diametrul de 24cm si inaltimea de 2cm) unsa in prealabil cu putin ulei. Taie-i marginile care atarna peste peretii tavii. Inteapa aluatul din loc in loc cu o furculita si coace-l pentru 15 minute. Lasa-l sa se raceasca.
Redu temperatura la cuptor la 170C. Cat timp aluatul sta la cuptor, pregateste umplutura.
Incinge uleiul intr-o tigaie si soteaza dovleceii, zucchini, salotele si cimbrul timp de 5 minute pana cand legumele se inmoaie. Lasa amestecul sa se raceasca putin.
Prajeste baconul si taie-l bucati. Intr-un bol, amesteca bine laptele cu sare, piper, baconul, 3 albusuri si ouale intregi.
Pune peste aluatul racit amestecul cu dovlecei intr-un strat uniform. Presara mozzarella rasa si toarna amestecul cu oua si lapte. Baga totul la cuptor timp de 40 de minute, pana cand se intareste.
Lasa quiche-ul sa se raceasca 15 minute inainte sa il tai.
Verdict: Ne-a placut aspectul colorat, gustul de cimbru alaturat dovleceilor si elasticitatea pe care o da mozzarella in umplutura pentru acest quiche.
Timpul de pregatire trecut in reteta, de 2 ore si 40 de minute ar fi fost depasit cu mult daca nu trisam si nu tineam doar 30 de minute aluatul la frigider. Am fi pus in el numai unt si am fi renuntat de tot la margarina.
Cantitatea de dovlecei si zucchini este mai mult decat suficienta. Poti folosi doar 400g, altfel iti vor ramane dovlecei sotati. Poti sa renunti si la unul din albusuri.