Multa lume se complica si incearca sa faca retete cu somon si cu acel quelque chose care sa impresioneze. Somonul este un peste putin pretentios. Nu are nevoie sa fie imbalsamat cu arome puternice, nu are timp de gatire prelungit si este perfect chiar si simplu langa o garnitura usoara. De aceea ne-a placut reteta celor de la Saveur pe care ei o numesc exceptionala.
Este, intr-adevar, o abordare simpla, dar foarte gustoasa a mult utilizatului somon, care se transforma intr-o masa usoara, preparata in stilul rapid al lui Jamie Oliver sau al Nigellei Lawson. Oricat de neexperimentat ai fi, tot nu ai cum sa dai gres cu ea.
Ingrediente (pentru 4 portii):
- 8 felii bacon/panceta tocate
- 4 bucati file de somon (medii)
- 6-8 maini de verdeturi pentru salata (sau o salata verde intreaga)
- 2 cepe verzi tocate
- 2-3 linguri suc proaspat de lamaie
- optional - 4 oua fierte
Prajeste baconul intr-o tigaie unsa cu ulei, pana cand acesta se rumeneste bine. Scoate-l pe servetele de hartie sa se raceasca.
In aceeasi tigaie pune imediat fileurile de somon (cu pielea in jos) si prajeste-le la foc mic, intorcandu-le o data. Nu le lasa mai mult de 3-4 minute. Scoate-le pe servetele de hartie sa se raceasca.
Pune sucul de lamaie peste grasimea ramasa in tigaie si amesteca. Toarna sosul peste salata amestecata cu ceapa verde. Adauga si bucatelele de bacon si amesteca inca o data.
Aseaza un pat de salata pe 4 farfurii si pe el pune cate o bucata de somon. Daca folosesti oua fierte taie-le in jumatati si aseaza-le si pe ele pe farfurie. Serveste totul cald.
Verdict: Extrem de gustos, dar surprinzator de lipsit de condimente. La a doua incercare am adaugat sare si piper peste peste, o crenguta de cimbru in tigaia in care am prajit pestele si am facut si o garnitura de cuscus pentru cei care nu se satura doar cu putin. Am renuntat la ceapa verde si la ouale fierte.