Orice bar de casa a inceput prin achizitionarea a doua sau trei sticle de alcool. Apoi, odata cu trecerea timpului, colectia s-a marit si s-a transformat in ceea ce putem numi colocvial un home-made bar. Daca ti-ai dorit vreodata sa fii mandrul posesor al unui astfel de loc bine dotat, pe care prietenii sa-l priveasca pofticios si cu admiratie, dar nu ai stiut cum si de unde sa incepi amenajarea, noi iti vindem cateva ponturi.
Cum faci cumparaturile
Cele mai multe articole de specialitate le recomanda celor pasionati sa inceapa simplu prin a achizitiona principalele bauturi spirtoase: vodka, gin, tequila si whiskey. Conform acestora, nu ar strica nici sa ai un Triple sec, adica o bautura folosita mai ales pentru prepararea cocktail-urilor, dar si un vermut.
De cealalta parte, cei care au trecut prin experienta constituirii unui bar acasa considera ca exista o metoda mai eficienta si mai putin costisitoare de a-ti utila complet spatiul. Stabileste-ti un scop si pune la cale obiectivele pentru a-l atinge.
Vrei sa devii specialist in prepararea unui anumit cocktail? Atunci cumpara, inainte de toate, ingredientele de care ai nevoie pentru a-l face pe acesta. De indata ce te “specializezi”, procedeaza la fel si cu urmatoarele combinatii pe care vrei sa le incerci. Nu te aventura sa cumperi tot ce gasesti pe rafturile magazinelor, deoarece iti vei goli buzunarele mai repede decat ai zice “Noroc!”.
Gandeste-te ca nici atunci cand faci aprovizionarea cu alimente nu cumperi haotic cotlete de porc, piept de pui, carnati afumati, costita de miel, muschi de vita si carne de rata, toate deodata. Fii cumpatat si testeaza inainte de a investi intr-o multime de sticle de alcool pe care nu le vei folosi niciodata.
Cum sortezi si depozitezi
Spre deosebire de vinuri, bauturile alcoolice pe care le regasim intr-un bar nu se invechesc in sticla. Odata cu trecerea timpului insa, ele incep sa-si piarda din calitati, mai ales cand intra in contact cu aerul si soarele. Procesul este gradual si poate fi intarziat prin stocarea lichidelor in recipiente mai mici, care sa nu permita oxigenarea. Cele mai multe bauturi, printre care si romul, vodka, whiskey-ul si coniacul, pot fi stocate in siguranta la temperatura camerei, in camara. Vermutul, in schimb, trebuie tinut in frigider dupa desfacere, la fel ca lichiorul si siropurile.
Totul sta in planificare
Asa cum am spus, cumparaturile pentru barul de acasa sunt asemanatoare cu cele pe care le faci atunci cand iti aprovizionezi frigiderul si camara. De cele mai multe ori, te duci la magazin avand o idee clara despre ce urmeaza sa gatesti si care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a finaliza mancarea. La fel trebuie sa procedezi si cu bauturile. Incepe, de exemplu, prin a prepara o margarita. Cumpara tequila, Triple sec si nectar de agava si vezi ce iese.
Daca nu esti multumit de prima combinatie, cumpara un alt soi de bautura si vezi care e diferenta dintre primul cocktail si al doilea. Incetul cu incetul, aceasta metoda te va ajuta sa-ti pui la punct barul mult visat.