Untul nu este compus in totalitate din grasimi. Un unt de calitate are 80% grasimi, 15% apa si 5% proteine. Amestecul unic de grasimi pe care il contine untul ii permite acestuia sa ramana in stare solida la temperatura camerei si sa se topeasca la aproximativ 37C.
Pentru ca are o textura cremoasa si un gust bogat, untul este indispensabil in multe retete de la cele de sosuri pana la deserturi.
1. Cum gatesti cu unt?
Cand este incalzit, untul dezvolta o aroma placuta asemanatoare cu a nucilor coapte pentru ca proteinele si zaharurile din lapte se caramelizeaza. Foloseste untul pentru a sota in el ingrediente pentru a completa si evidentia restul aromelor. Foloseste untul pentru a da complexitate sosurilor sau foloseste-l la final peste legume la cuptor sau fripturi, pentru a adauga un plus de savoare.
2. Cum pastrezi untul?
Pentru a nu capata un gust ranced, untul trebuie pastrat in frigider, la temperaturi sub 4C.Pastreaza-l intr-un ambalaj cat mai bine inchis pentru ca untul sa nu imprumute din celelalte mirosuri aflate in frigierul tau. Tinut in conditii optime, untul se poate pastra proaspat pana la 4 luni. Il poti congela, iar durata lui de viata creste pana la 1 an.
3. Punctul de ardere al untului
Desi este laudat pentru gustul delicios pe care il da preparatelor, untul este una din grasimile cu cel mai mic punct de ardere, la 176C, de aceea nu trebuie lucrat cu el la temperaturi inalte si nu este indicat sa prajesti in unt. Pentru a sota legume, de exemplu, este indicat sa folosesti o combinatie de unt si alt tip de grasime mai stabila (ulei de floarea soarelui sau de rapita).
4. Ce este untul clarificat?
Untul clarificat este obtinut prin fierberea untului pe foc mic, pana se elimina apa si substantele solide din lapte. Untul clarificat este mai stabil si are un punct de ardere mai mare, de 232C, ceea ce il face o varianta mult mai buna atunci cand vrei sa gatesti. Este ideal cand pregatesti rantas pentru sosuri albe sau in sosul Hollandaise.
5. Unt sarat vs unt dulce
De cativa ani gasesti aceste sortimente diferentiate in magazine. Untul sarat contine 80mg de sare la fiecare 15g unt. Sarea este un agent de conservare care prelungeste valabilitatea untului.
Untul nesarat este preferat in retete de dulciuri, dar mai ales in aluaturi de patiserie pentru ca sarea intareste glutenul din faina. In plus, acesta unul dulce iti permite sa controlezi mai bine cantitatea de sare pe care o folosesti in mancare.
6. Untul este bun (consumat cu moderatie)
Excesele de orice fel sunt cele care, in general, ne pun probleme. Asociatia Americana a Inimii recomanda, de exemplu, consumul a maximum 16g de grasimi saturate in dieta zilnica. Practic, asta inseamna ca daca nu mai consumi niciun alt fel de grasimi poti folosi 30g unt intr-o zi, suficient cat sa iti ajunga si pentru sandvisul de la micul dejun, si pentru legumele la cuptor de la cina.