Nu numai ca e cea mai la indemana mancare pentru care ai nevoie doar de o lingurita si o poti devora pe toata, dar este si unul din alimententele laudate pentru proprietatile sale. Are vitamine din complexul B, calciu, proteine si este usor digerabil.
Consumul de iarut este asociat de mii de ani cu un organism sanatos si o viata mai lunga. Asirienii il numeau lebene (viata), iar azi nutritionistii il lauda pentru probiotice (acele bacterii benefice pentru organism).
Apreciat in toata lumea, de copii si de adulti, iaurtul este insa pretuit si mai mult in bucatariile mediteraneana si indiana. Lassi este una din bauturile pe baza de iaurt preferata de indieni si care le acompaniaza toate mesele.
O bautura sensibila
Iaurtul nu e usor de manuit in bucatarie in felurile de mancare fierbinti. Daca il adaugi cat e pe foc si se incalzeste, iaurtul se taie. Asa ca e bine sa il pui in mancaruri abia la final, dupa ce ai luat oala de pe foc. In plus, caldura distruge bacteriile bune din iaurt, asa ca o reteta clasica indiana cu pui marinat in iaurt, prajit in ulei incins, nu iti va aduce si beneficiile culturilor de bacterii. Pentru a le pastra poti include iaurtul in feluri de mancare reci: supe, sosuri sau dressinguri.
Daca te-am convins ca este o alegere buna atunci te provocam sa incerci una dintre retetele in care iaurtul e ingredient principal.
Salata de naut cu dressing de iaurt
Ingrediente (pentru 6 portii):
Pentru dressing:
- 3 linguri coriandru proaspat, tocat
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 ½ lingurita pudra de curry
- sare si piper
- 1 catel usuroi zdrobit
- 220g iaurt slab
Pentru salata:
- 300g morcov ras
- 200g ardei gras rosu/galben feliat subtire
- 2 rosii medii tocate
- 2 linguri stafide aurii
- 1 ceapa rosie tocata
- 300g naut fiert (poate fi si din conserva)
- ½ salata verde, tocata
Amesteca bine cu un tel toate ingredinetele pentru dressing. Amesteca intr-un bol morcovii, ardeiul, rosiile, stafidele si ceapa, adauga jumatate din dressing si incorporeza-l.
Aseaza pe fiecare farfurie putina salata verde, imparte in mod egal nautul, toarna cate o lingura din dressingul ramas si apoi 2 linguri din amestecul cu morcovi.
Sursa reteta si foto: Cooking Light
Pui picant marinat in iaurt
Iaurtul este un ingredient magic in marinade. Fragezeste carnea de pui si o pastreaza suculenta.
Ingrediente:
- 8 copanele de pui fara piele
- 150ml iaurt
- 1 lingurita pudra de chilli
- 1 lingurita chimion macinat
- 1 lingurita coriandru uscat
- 2 lingurite turmeric
- sare si piper
Cresteaza fiecare copan de pui de cateva ori. Amesteca iaurtul si condimentele intr-un bol si pune carnea de pui in acest amestec, astfel incat sa fie acoperita de iaurt. Lasa totul in frigider timp de o jumatate de ora.
Scoate copanele de pui din marinada, scutura-le de iaurtul in exces si pune-le intr-o tava pe o hartie de copt. Da-le la cuptor timp de 30 de minute la 200C. Le poti frige si pe gratar, afara, 20-25 de minute.
Sursa reteta si foto: BBC Food
Desert usor- prajitura cu iaurt si topping de smochine
Este o prajitura usoara, ca briza Mediteranei. Este o delicatesa in Corfu si poarta in ea aromele grecesti de ouzo. Ii gasesti reteta aici.
Mai ai si alte retete cu iaurt? Te invitam sa ni le arati si noua!