Ne-am incumetat sa incercam de data asta un desert care arata senzational pentru ca am vrut sa va aratam ca si acasa se pot face torturi la fel de frumoase ca acelea de la cofetarie.
Am ales reteta cu grija de la un maestru in bucatarie - Michel Roux, din cartea sa Desserts si ne-am dorit ca la final sa savuram o prajitura cu multa ciocolata. Ne-a placut ideea de mousse care imbraca straturi dense de blat cu cacao. In locul visinelor proaspete pot fi folosite si unele congelate sau din conserva sau pot fi inlocuite cu cirese sau fructe de padure.
Ingrediente (pentru 8-10 portii):
Pentru blat:
- 75g faina cernuta
- 50g cacao cernuta
- 4 oua la temperatura camerei
- 125g zahar
- 30g unt, topit si racit
Pentru compotul de visine:
- 350-400g visine
- 150g zahar
- coaja de la 1 portocala
- 2 cuisoare
Pentru mousse:
- 200g ciocolata neagra (70% cacao), rupta in bucati
- 200ml smantana lichida pentru frisca
- 160ml lapte
- 40g zahar
- 1 lingurita extract de vanilie
- 2 galbenusuri
Pregateste mai intai blatul.
Incinge cuptorul la 190C si unge o tava de tort cu diametrul 20cm. Aseaza pe baza ei o hartie de copt.
Bate ouale si zaharul timp de 10-12 minute. Pune faina si cacaua si incorporeaza-le cu o spatula.Adauga si untul topit si incorporeaza-l. Coace blatul in tava pregatita timp de 20-25 de minute. Lasa-l sa se raceasca perfect pe un gratar inainte sa il tai in doua pe orizontala.
Intre timp, poti pregati compotul de visine.
Pune visinele fara samburi intr-o oala, adauga apa cat sa le acopere si zaharul, coaja de portocala si cuisoarele. Lasa sa fiarba pe foc mic 20-30 de minute, pana cand visinele se inmoaie usor. Ia de pe foc si lasa sa se raceasca.
Pregateste si mousse-ul de ciocolata.
Pune la fiert laptele cu 2 treimi din zahar si extractul de vanilie. Pana da in clocot bate galbenusuirle cu zaharul ramas. Toarna laptele fierbinte peste ele si continua sa amesteci. Pune inapoi amestecul in oala, pe foc si amesteca mereu pana cand incepe sa se ingroase. Nu lasa sa fiarba.
Toarna amestecul cald peste ciocolata rupta in bucati si mixeaza pana cand ciocolata se topeste.
Bate frisca si adauga o treime din ea peste ciocolata topita. Incorporeaza-o cu o spatula de silicon. Acum poti sa adaugi si restul de frisca si sa amesteci incet, pana cand toata este incorporata.
Scoate ciresele din siropul format in oala, indeparteaza cuisoarele si coaja de portocala.
Asambleaza tortul:
Insiropeaza cu o pensula jumatatile de blat taiate mai devreme si aseaza una dintre ele la baza tavii in care ai copt-o (trebuie sa aiba pereti detasabili). Adauga peste ea jumatate din cantitatea de mousse. Presara visinele si preseaza-le usor. Aseaza deasupra lor cealalta jumatate de blat cu partea taiata spre interior si apasa-l usor. Toarna deasupra restul de mousse, niveleaza-l si pune tortul la frigider timp de cel putin 4 ore inainte sa il tai.
Ca sa il servesti. Incalzeste usor peretii tavii si scoate-i rotind usor. Decoreaza cu fasii sau fulgi de ciocolata si cateva visine.
Truc: Taie tortul cu un cutit inmuiat in apa fierbinte.
Verdict: Un tort delicios, nu foarte greu de preparat si cu o aroma placuta de visine ascunse in stratul gros de mousse. L-am incerca si a doua oara!