Ne place ca toamna vine cu o multitudine de fructe gustoase si suntem fericiti ca putem testa noi retete. Ne-am facut aprovizionarea cu prune coapte si am trecut la scotocirea internetului. Am ales o prajitura care sa bucure toata familia de pe site-ul Taste of Home, in speranta ca ne va aduce aminte de gustul de acasa si de parfumul sfarsitului de vacanta, petrecut intr-o livada.
Ingrediente (pentru 9 portii):
- 115g unt moale
- 100g +1 lingura zahar
- 2 oua
- 1 lingurita extract de vanilie
- 100g faina (550)
- 1 lingurita praf de copt
- ¼ lingurita sare
- 500g prune proaspete feliate
- ¼ lingurita scortisoara
Pentru topping:
- 50g faina (550)
- 25g zahar
- 60g unt rece, taiat cubulete
- 3 linguri nuci tocate
Freaca untul cu zaharul intr-un bol pana cand devine o spuma. Adauga ouale, pe rand, si amesteca bine dupa fiecare dintre ele. Adauga extractul de vanilie si incorporeaza-l.
Amesteca faina cu praful de copt si sarea si incorporeaza-le in amestecul cu unt si oua.
Toarna aluatul intr-o tava patrata de copt (23x23) sau una rotunda (20 sau 24 cm) unsa cu unt. Aseaza feliile de pune deasupra lui si presara scortisoara amestecata cu 1 lingura de zahar.
Pentru topping, amesteca intr-un bol faina cu zaharul si untul pana cand capata aspectul unui pesmet grunjos. Incorporeaza si nucile tocate si presara totul peste prune.
Coace prajitura in cuptorul incins la 180C timp de 40-45 de minute, pana cand toppingul capata o culoare aurie si prunele sunt moi. Raceste-o inainte sa o tai in bucati.
Verdict: O prajitura de casa care ne-a placut. Credem ca se poate face si cu alte fructe de toamna, iar data viitoare vom adauga cu siguranta si felii de pere sau mere. In loc de nuci tocate pot fi pusi fulgi de migdale.