Nu credem ca ar putea cineva sa refuze o felie de pizza, indiferent de toppingul pe care il are pus deasupra. Stim ca pentru o pizza reusita iti trebuie un aluat bun, o mozzarella gustoasa si rosii bine coapte transformate intr-un sos parfumat cu busuioc. Insa, in loc sa alegem o reteta de pizza Margherita, care ar contine aceste trei ingredinete, am testat o pizza si mai gustoasa cu felii subtiri de sunca “nobila” – prosciutto. Ne-a cucerit reteta propusa de o bloggerita americana cu vechime in domeniul culinar pe site-ul Pioneer Woman Cooks.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 1 lingurita drojdie uscata (pudra)
- 360ml apa calda
- 400g faina (550)
- 1 lingurita sare
- 60ml ulei masline
Presara drojdia in apa calda si lasa-le sa stea cateva minute. Amesteca faina cu sarea si toarna peste ele uleiul de masline. Poti amesteca in robotul de bucatarie sau cu o furculita.
Toarna acum si amestecul de apa cu drojdie si sa continui sa amesteci pana cand se formeaza aluatul. Va fi usor lipicios.
Pune aluatul intr-un bol uns cu ulei de masline, acopera cu o folie alimentara de plastic si lasa-l deoparte 1-2 ore sau in frigider peste noapte. (Reteta spune ca acest aluat poate fi pregatit si cu 3-4 zile in avans si poate fi tinut la frigider pana cand ai nevoie de el).
Pentru topping:
- ulei de masline
- 1 ceapa rosie mare feliata subtire
- 2 lingurite zahar brun
- sare
- parmezan ras
- 250g mozzarella feliata
- 8 felii de prosciutto (sau mai multe daca vrei)
Incinge cuptorul la 250C.
Caleste ceapa feliata in 2 linguri de ulei de masline, alaturi de zahar pana cand ceapa se rumeneste si se inmoaie. Lasa deoparte.
Imparte aluatul in doua. Ruleaza din el doua discuri pe care sa le asezi in doua tavi, pe hartie de copt unsa cu ulei. Presara putina sare si ulei peste el, apoi putin parmezan ras.
Aseaza felii de mozzarella, apoi ceapa caramelizata si felii de prosciutto.
Coace pizza asezata in jumatatea de jos a cuptorului timp de 15-17 minute pana cand aluatul se rumeneste. Serveste-o imediat.
Verdict: Nu ne-a palcut in mod deosebit amestecul de gust dulce (de la ceapa caramelizata) si sarat (de la prosciutto). Noi am opta cu bucurie pentru o varianta mai sarata in care ceapa este doar sotata putin in ulei si adaugata asa peste pizza.
Aluatul este delicios, dar destul de greu de manuit. Noi am mai adaugat cateva linguri de faina ca sa putem lucra cu el. Era extrem de lipicios si nu putea fi ridicat din bol.
Am pus cuptorul cu vreo 20 de garde mai jos. Altfel, riscam sa ne ardem pizza.