Afghanistan
In Afghanistan, oaspetii trebuie sa manance primii si cel mai mult. In cazul in care scapa din greseala painea, trebuie sa o ridice, sa o sarute si sa o ridice la nivelul fruntii inainte sa o manance. Si, la fel ca in restul tarilor din Orientul Mijlociu, Africa si India, mancarea se consuma doar cu mana dreapta, intrucat cea stanga este asociata cu activitatile de la toaleta.
China
Chinezii au o lista foarte lunga de reguli referitoare la betisoarele din bambus. Trebuie sa le tii in mana dreapta. Nu ai voie sa le indrepti spre o persoana sau sa le agiti in aer. Cand faci o pauza de la mancat, lasa-le pe farfurie. Nu penetra mancarea cu ele si, sub nicio forma, nu le infinge in orez - este un semn al mortii.
Zambia
In zona rurala, oamenii obisnuiesc sa consume soareci uscati ca aperitiv, iar bunele maniere spun ca trebuie sa incepi cu capul, sa continui cu corpul si niciodata sa nu mananci coada. Aceasta se foloseste pentru curatarea dintilor. Daca noua ni se pare de-a dreptul respingatoare ideea, ei bine la ei soricelul este o sursa bogata in proteine, foarte ieftina.
Mongolia
Regulile de bune maniere ale mongolezilor sunt in stransa legatura cu stilul lor de viata nomad. Femeile sunt primele care dau tonul - ele iau prima muscatura. Dupa ce termina de mancat, fiecare persoana trebuie sa-si acopere farfuria cu mainile.
Canada
Populatia inuita din Canada s-ar putea sa ti se para respingatoare, si asta pentru ca ragaie dupa masa. Pentru ei, este o expresie de apreciere a mesei. Obiceiul se datoreaza unui fapt stiintific - in spatele nevoii de eliminare a gazelor din stomac se ascund cantitatile mari de omega 3 consumate.
Filipine
Aici, bunele maniere ale localnicilor s-ar putea sa iti testeze rabdarea. Este politicos sa astepti mai tot timpul: daca vrei sa mananci, unde sa te asezi la masa, cand sa incepi sa mananci si, evident, daca mai vrei mancare. Pe toate, trebuie sa ti le spuna gazda.
Japonia
Japonezii sunt foarte rafinati si atenti la detalii cand vine vorba de masa si bune maniere. Pana la capitolul taitei. Este permis, ba chiar recomandat sa sorbi taiteii cu zgomot, ca sa-ti arati aprecierea fata de mancare si fata de gazda.
Romania
Noua ni se pare normal, dar strainii nu prea inteleg cum e cu aruncarea unui strop de bautura pe jos inainte de masa. In traditia noastra, acest gest este pentru cei morti, ca sa se bucure si ei de o gura buna de tarie.