Nu e suficient sa le speli bine si sa le bagi intr-o punga printre pachetele cu carne. Mai trebuie cateva trucuri care sa te asigure ca atunci cand le vei folosi vor avea acelasi gust si aroma ca proaspat rupte din gradina.
Prin procesul de inghetare legumele pierd textura ferma, in timp ce enzimele care asigura coacerea lor raman active. Asa ca atunci cand le lasi sa se dezghete te poti trezi cu niste ingrediente moi, fara gust si fara culoare. Secretul este felul in care le pregatesti ca sa le pui la congelator.
- Alege legume in varful sezonului, adica exact in perioada in care le gasesti in cele mai mari cantitati pe piata si esti sigur ca sunt coapte natural. Congeleaza-le cat mai repede dupa ce le-ai cumparat.
- Spala-le bine si curata-le de portiunile moi sau stricate.
- Opareste legumele crude in apa clocotita timp de cateva minute, astfel incat procesul lor de coacere, care continua si dupa culegere, sa fie oprit. Daca nu sunt oparite, enzimele raman active chiar si cand sunt inghetate. Scufunda legumele in apa clocotita cu ajutorul unei site sau cosulet special si lasa-le timp de cateva minute.
- Raceste-le imediat in apa rece ca gheata pentru a opri procesul de gatire. De obicei, e nevoie tot de atatea minute cat a fost necesar ca sa le oparesti.
- Lasa legumele sa se scurga bine si impacheteaza-le in pungi intr-un strat cat mai subtire. Daca folosesti o caserola sau o cutie de plastic, lasa putin spatiu liber pana la capac.
- Nu le pastra la congelator mai mult de un an.
Pregatirea corecta pentru fiecare leguma in parte
Nu toate legumele trebuie sa fie oparite inainte de a fi puse la pastrare, iar daca trebuie, timpul de care au nevoie pentru a fi lasate in apa clocotita difera de la o leguma la alta. De exemplu, castravetii, cartofii sau telina, care au si un continut mare de apa se pastreaza mai bine in conserve decat in congelator.
In schimb, fasolea verde, mazarea sau morcovii pot fi oparite si puse la inghetat pentru ca isi pastreaza textura si culoarea si dupa decongelare. Ca sa nu dai gres iti dam o lista cu instructiuni potrivite pentru legumele preferate:
- Sparanghelul - se spala si se taie la dimensiunea dorita. Se opareste timp de 3 minute. Il poti tine la congelator timp de 6 luni.
- Mazarea – se scot boabele din pastai si se oparesc timp de 1 minut. Se tin in apa rece tot 1 minut. Se pot pastra la congelator timp de 6 luni.
- Fasolea verde – se spala si se taie capetele pastaii, se indeparteaza cele care sunt lovite sau patate. Se oparesc timp de 3 minute si se tin in apa rece tot 3 minute. Le poti pastra la congelator timp de 6 luni.
- Broccoli si conopida – se taie in buchetele, se aleg numai cele cu textura tare si intregi. Se oparesc timp de 3 minute si se tin in apa rece tot 3 minute. Se pastreaza timp de 6 luni la congelator.
- Morcovi – se spala, se curata si se taie in cubulete sau rondele. Se oparesc timp de 3 minute, se pun in apa rece tot atata timp. Se pastreaza in conditii bune timp de 6 luni.
- Varza – se curata de frunzele de la suprafata, se toaca in fasii subtiri si se opareste timp de 1 minut si jumatate. Se raceste in apa ca gheata timp de 1-2 minute, se lasa la scurs. Se poate tine la congelator pana la 6 luni.
- Ciuperci – taie-le in dimensiunea potrivita si pune-le in pungi de plastic. Nu e nevoie sa le oparesti. Le poti folosi direct din congelator la gatire, fara sa le decongelezi.
- Rosii – spala-le bine, amabaleaza-le in pungi si congeleaza-le intregi. Rosiile astfel pastrate vor fi bune doar pentru gatit, nu si pentru salate. Dupa decongelare, pielita lor se va putea desprinde usor.
- Cartofi – cei noi pot fi spalati bine si fierti pana cand sunt usor moi. Dupa ce s-au racit ii poti pune la congelator pana la 6 luni. Cartofii obisnuiti pot fi feliati si prajiti pana cand se inmoaie, dar nu se rumensesc de tot. Scoate-i pe hartie sa se scurga si sa se raceasca. Apoi poti sa ii pui la congelator pana la 6 luni. Si cartofii pasati pentru piureu pot fi congelati si pastrati in bune conditii pana la 3 luni.
- Dovlecei – se curata, se taie in cubulete si se oparesc timp de 3 minute. Se racesc si se pot pune la congelator pana la 3 luni.
- Ardei – se spala, se curata de seminte, se taie in fasii sau cubulete si se pot congela fara pregatire prealabila.
- Vinete – le poti congela si gata pregatite pentru salata de vinete, dar si pentru a le folosi la o mancare de legume. Se feliaza, se dau cu sare si se lasa astfel timp de 30 de minute. Caleste-le pana cand se inmoaie. Lasa-le la racit si pune-le in congelator.
- Dovleac pentru placinta – il poti congela abia dupa ce il coci timp de 25 de minute (pana cand se inmoaie) si transformi miezul intr-un piureu.