Cu cateva albusuri faci blaturi si sufeluri pufoase sau bezele dulci, dar ce te faci cand ramai in castron cu 3, 4 sau chiar 6 galbenusuri? Nu poti sa le transformi chiar pe toate in maioneza. Iti raman, insa, si alte solutii gustoase.
Pregateste inca un desert
De galbenusuri vei avea nevoie intotdeauna daca vrei sa pregatesti o inghetata. Poti incerca retetele noastre de inghetata cu alune, inghetata cu vanile si inghetata cu ciocolata.
Poti folosi doar galbenusurile si in retete de tarte pentru crema gustoasa care desavarseste prajitura sau le poti adauga in retetele de prajituri si biscuiti cu unt pentru a da un strop de culoare blatului si mai multa textura biscuitilor.
Insa, doua dintre retetele noastre favorite, in care poti folosi galbenusurile, sunt budinca de vanilie si Creme Brulee.
Budinca de vanilie
Varianata home-made a celebrei budinci pe care o gasesti la pliculet in magazin.
Ingredinete:
- 1/4 dintr-o pastaie de vanilie
- 600ml lapte gras
- 70g zahar
- 2 galbenusuri
- 2 lingurite amidon alimentar
- un praf de sare
Taie pastaia de vanilie pe jumatate cu un cutit subtire. Intr-o oala amesteca 450ml lapte cu zaharul si pastaia de vanilie. Lasa sa dea in clocot amestecand din cand in cand. Scoate pastaia de vanilie din lapte, dar pastreaza-i boabele pe care le vei pune inapoi in oala.
Bate usor galbenusurile, amidonul, restul de lapte si un praf de sare intr-un bol pana cand se omogenizeaza. Toarna incet amestecul cu ou in laptele aflat pe foc mic si bate in continuare cu telul pentru a le omogeniza. Lasa-le sa dea in clocot inca o data si mai fierbe inca 2-3 minute pana cand budinca se ingroasa.
Se pune in forme sau castronele si se serveste calda sau rece, cu topping de dulceata de visine, sos de ciocolata sau ce iti pofteste inima.
Creme Brulee
Rafinata budinca frantuzeasca este un desert usor de facut.
Ingredinete:
- 350ml lapte
- 75g frisca lichida
- 75g zahar
- 2 oua
- 3 galbenusuri
- 2 lingurite extract de vanilie
- un praf de sare
- zahar pt topping
Incinge cuptorul la 160C si aseaza 6 forme rotunde de sufleu intr-o tava de copt. Amesteca laptele cu frisca lichida intr-o oala si lasa-le pe foc pana dau intr-un clocot. Da-le deoparte.
Bate cu telul ouale intregi, galbenusurile extra, zaharul, un praf de sare si extractul de vanilie intr-un bol. Toarna usor amestecul cu ou peste lapte si nu uita sa bati cu telul continuu. Strecoara tot amestecul printr-o sita deasa si apoi toarna in cantitati egale in formele rotunde pregatite.
In jurul lor, inainte sa pui tava in cuptor, toarna apa fierbinte suficienta cat sa ajunga la jumatatea formelor. Pune tava cu forme in cuptor si coace timp de 30-40 de minute pana cand la suprafata se formeaza o crusta.Creme Brulee esta gata daca atunci cand infigi la mijlocul formei un cutit acesta va iesi curat. Lasa-le sa se raceasca la temperatura camerei, apoi acopera-le cu folie alimentara de plastic si pune-le la frigider.
Daca vrei sa faci toppingul delicios cu zahar caramelizat de deasupra, iti trebuie o lampa speciala de bucatarie cu gaz sau un cuptor cu grill, la care sa poti seta temperatura sau caldura numai in partea superioara. Astfel, vei putea pune zaharul deasupra fomelor cu creme brulee rece si sa le dai la cuptor cateva minute pana cand zaharul se caramelizeaza.
Treci la felul principal
Pe langa banala maioneza iti indicam sa incerci cu galbenusurile in plus si un sos Aioli sau un sos Hollandaise, sau sa le adaugi intr-o omleta. Dar cea mai buna reteta este sa incluzi galbenusurile in pastele carbonara.
Ingrediente:
- 25 ml ulei masline
- 4 cepe verzi tocate rondele
- 1 ceapa tocata julien
- 450g bacon tocat in fasii subtitri
- 1 catel usturoi feliat subtire
- 450g paste fettuccini
- 3 galbenusuri
- 120ml samtana lichida (de gatit)
- 60g Parmezan ras
- sare si piper
Incinge uleiul intr-o tigaie, la foc mediu. Soteaza ceapa verde, pana cand se inmoaie. Adauga ceapa si baconul si lasa pe foc pana cand baconul se rumeneste. Intre timp, poti sa pui si ustuoriul, iar cand totul e gata ia tigaia de pe foc.
Fierbe pastele al dente, scurge-le si apoi pune-le peste ceapa si baconul pregatite in tigaie. Bate usor galbenusurile, smantana si parmezanul intr-un bol. Toarna acest amestec in tigaie peste restul de ingredinete si pune pe foc mic.
Amesteca pana cand sosul se leaga si devine cremos. Condimenateaza cu sare si piper si poti sa iei cina.
Daca n-ai chef de gatit …
…poti sa congelezi galbenusurile ramase. Pune un galbenus de ou in fiecare din gaurile unei tavite in care faci de obicei cuburi de gheata. Adauga un praf de sare sau un praf de zahar peste ele (in functie de retele la care stii ca le vei folosi) si pune-le la congelator. Se pastreaza bine pana la 3 luni.