Aproape toti avem un sertar sau cutie cu condimente, cu zeci de arome si pungute din care presaram cate un pic in retetele preferate. Insa, chiar daca iti place sa experimentezi, poti avea cateva combinatii deja pregatite care nu vor da gres. Le pui direct in mancare fara sa iti mai bati capul cu o lista lunga de ingrediente. Uite 3 propuneri care se pot pune la pastrare.

Amestec condimentat pentru sosuri italiene

Aproape orice reteta pe baza de sos de rosii pentru paste contine busuioc, oregano si patrunjel. Decat sa cumperi amestecul deja de la magazin, mai bine pregatesti unul acasa, in care sa adaugi si note piperate si picante care sa dea gust si altor feluri de mancare italiene. Il poti folosi apoi si pentru amestecuri de carne tocata pentru chiftele sau pentru pizza.

Ingrediente:

  • 2 linguri frunze uscate de oregano
  • 1 lingura frunze uscate de busuioc
  • 1 lingura frunze uscate de patrunjel
  • 1 lingura pudra de usturoi
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • ¼ lingurita piper negru
  • ¼ lingurita pudra de chili/fulgi de chili zdrobiti

Amesteca bine toate ingredientele si pastreaza-le intr-un recipient inchis etans.

Citeste si: Pe astea 5 trebuie sa le ai in bucatarie.Condimente pe care sa le folosesti in fiecare zi

Amestec picant pentru gratar

Stim ca exista o multime de combinatii de condimente pentru a marina carnea pentru gratar. Iti propunem, insa, o varianta care include atat boia dulce cat si boia iute, dar si arome mai dulcegi de cuisoare. O poti folosi pentru aproape orice friptura pregatita pe gratarul cu carbuni.

Ingrediente:

  • 2 linguri pudra de chili
  • 1 lingura boia dulce
  • ½ lingura boia iute
  • 1 lingura pudra de usturoi
  • 1 lingurita sare
  • ½ lingurita piper cayenne
  • ½ lingurita chimion macinat
  • ½ lingurita cuisoare macinate

Amesteca bine toate ingredientele si pastreaza-le intr-un recipient inchis etans.

Amestec egiptean cu alune

Se numeste duqqa si in mod traditional este folosit pentru a inmuia in el lipii unse cu ulei, dar il poti folosi si presarat peste sandvisuri, sau peste legume la gratar sau la tigaie. S-ar putea sa iti placa atat de tare incat sa il mananci cu lingurita direct din borcan. Daca nu ai alune, poti folosi nuci, fistic, migdale sau caju, iar pentru o varianta mai proaspata poti adauga frunze de menta tocate marunt.

Ingrediente:

  • 170g alune de padure crude
  • 2 linguri seminte de coriandru macinate
  • 2 ½ lingurite chimion macinat
  • ¼ lingurita fulgi de chili
  • 40g seminte de susan
  • ½ lingurita sare
  • ¼ lingurita piper

Incinge cuptorul la 180C si coace alunele timp de 5-7 minute. Lasa-le sa se raceasca putin si apoi pune-le intr-un robot de bucatarie.

Prajeste pentru 1-2 minute coriandrul, chimionul si fulgii de chili intr-o tigaie la foc mediu, pana cand incepi sa simti aromele condimentelor. Pune-le imediat peste alune. Mixeaza de cateva ori pana cand maruntesti alunele, dar inca raman bucatele vizibile din ele.

Prajeste si semintele de susan timp de 1-2 minute si amesteca-le impreuna cu sarea si piperul in combinatia pregatita mai devreme.

Lasa totul sa se raceasca bine inainte sa pui intr-un bocan cu capac.

Sursa retete: www.ivillage.com