Perele n-au pereche in bucatarie. Parfumate si dulci sunt ingredientul secret pentru multe retete savuroase. Si nu vorbim doar de tarte, placinte sau deserturi cu fructe. Perele isi fac loc perfect langa carnuri sau branzeturi pentru ca adauga acel strop de aciditate de care are nevoie o combiantie culinara reusita care sa curete valul palatin de grasimi si sa faca loc urmatorului fel de mancare la masa. De la meniu pana la desert poti incerca un meniu intreg bazat pe pere.
Cotlete de porc cu pere
In aceasta reteta otetul si zaharul sunt caramelizate pentru a forma o baza bogata si gustoasa pentru sos. Ghimbirul aduce o nota picanta pe langa perele dulci si carnea de porc.
Ingrediente:
- 1,5kg cotlete de porc fara os, feliate la 1,5 cm grosime
- sare si piper dupa gust
- 2 lingurite ulei de rapita
- 3 linguri otet de vin
- 2 linguri zahar
- 150ml vin alb
- 230ml zeama de supa de pui
- 1 para curatata, fara samburi si taiata pe lungime in 8 felii
- 1 bucata de ghimbir lunga de 3 cm, curatata si taiata julien
- 4 fire ceapa verde tocata marunt
- 2 lingurite amidon de porumb amestecat cu 2 lingurite de apa
Condimenteaza carnea de porc cu sare si piper. Incinge uleiul intr-o tigaie neaderentala foc mediu. Pune carnea si gateaste-o cate 2-3 minute pe fiecare parte, pana se patrunde. Scoate-o pe o farfurie si tine-o calda.
Scurge grasimea din tigaie, pune otetul si zaharul si amesteca pana cand zaharul se dizolva. Lasa-le pe foc mediu pana cand siropul capata culoare inchisa. Nu mai mult de 10-20 de secunde.
Adauga vinul si lasa-le sa fiarba la foc mic amestecand. Acum poti sa adaugi zeama de supa, perele si ghimbirul. Lasa-le sa fiarba timp de 5 minute. Adauga si ceapa verde si mai lasa pe foc inca 2 minute pana cand perele sunt deja moi. Adauga si amestecul cu amidon si amesteca pana gand sosul se ingroasa.
Acum redu focul, si pune in tigaie peste sos carnea de porc. Amesteca cat sa acoperi bine carnea cu sosul. Serveste-le calde.
Contraste placute – salata cu pere
Dulceata perelor va completa perfect o salata cu radicchio si andive, aciditatea protocalelor si uleiurile din nuci.
Ingrediente:
- 60g zahar
- 80g nuci tocate, prajite
- 1/2 lingurita sare Kosher
- 2 linguri otet balsamic
- 1 ½ lingurita mustar Dijon
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingura capere, tocate
- 1 mana frunze de salata verde rupte
- 1 mana de radicchio tocate
- 1 mana de andive tocate
- 1 para fara samburi feliata subtire
- ¼ lingurita piper negru macinat
Pune zaharul intr-o tigaie inalta pe foc mediu. Incalzeste pana cand zaharul se dizolva (1 minut). Si lasa-l pe foc inca un minut pana cand devine de culoarea caramelului. Ia-l de pe foc si amesteca in el nucile tocate. Apoi toarna amestecul pe o hartie de copt. Lasa-le sa se intareasca si apoi rupe in bucati.
Amesteca otetul cu mustarul, adauga treptat si uleiul, apoi caperele tocate, amestecand continuu. Intr-un bol amesteca frunzele de salta, andive si radicchio. Pune deasupra felii de pere, apoi nucile caramelizate. Toarna dressing-ul condimenteaza cu piper.
Cheesecake cu pere si ghimbir
Perele vor da un gust complex unui cheesecake simplu. Pentru o textura perfecta tine prajitura la rece timp de 24 de ore.
Ingrediente:
- 6 pere tocate marunt
- 50g ghimbir confiat
- 80ml apa
- 100g cereale pentru micul dejun (musli / granola)
- 450g branza de vaca dulce
- 450g crema de branza
- 100g zahar
- 50g zahar brun
- 3 oua
- 35g faina
- 2 linguri extract de vanilie
Incinge cuptorul la 160C. Unge cu unt sau ulei o forma rotunda de tort cu pereti detasabili cu diametrul de 23cm.
Intr-o tigaie pune perele, ghimbirul si apa. Lasa-le sa dea in clocot, apoi redu focul si lasa-le sa fiarba acoperite pana cand lichidul este absorbit si ghimbirul se inmoaie, insa nu mai mult de 15 minute.
Macina cerealele intr-un robot de bucatarie pana cand sunt foarte fine. Toarna-le in tava pregatita. Aseaza-le bine incat sa formeze un strat uniform si sa tapeteze si peretii tavii.
Toarna amestecul de pere si ghimbir intr-un blender sau robot de bucatarie si mixeaza pana cand formezi o pasta. Lasa-o sa se raceasca timp de 10 minute apoi adauga peste ea branza de vaca si crema de branza. Mixeaza pana cand se omogenizeaza si ajung la consistenta unui piure. Adauga si ouale, unul cate unul, apoi faina si extractul de vanilie. Amesteca pana cand totul devine cremos.
Toarna amestecul deasupra stratului de cereale si bate usor forma de tort de masa, astfel incat cerealele care se afla pe peretii tavii sa se desprinda si sa formeze un decor pe marginile cremei cu branza.
Pune totul la cuptor si coace timp de aproximativ 50 de minute pana cand crema de branza se intareste. Opreste cuptorul, dar mai lasa prajitura in cuptor timp de 1 ora cu usa cuptorului deschisa.
Lasa-o sa se raceasca bine apoi pune-o la frigider timp de cateva ore.