Se apropie vara, adica perioada in care incep sa se coaca prunele, motiv pentru care iti propunem reteta de gomboti cu prune. Reteta este culeasa de Agerpres de la tanti Maria, o octogenara din Arad.

Ingrediente:

  • 600 g cartofi
  • 150 grame de zahar
  • un plic cu praf de scortisoara
  • 150 grame faina
  • sare
  • 4 - 5 linguri de untura de porc
  • 3 - 4 linguri de pesmet
  • 500g prune fara samburi

Mod de preparare:
"Fierbem cartofii in apa cu sare, ii facem piure, ii amestecam cu faina, dupa care framantam un aluat moale, pe care il lasam mai apoi sa se odihneasca putin", spune tanti Maria.

In continuare, se taie prunele jumatati si se scot samburii, iar pesmetul se pune intr-o cratita si rumeneste in untura. "Punem aluatul pe o planseta din lemn tapetata cu faina si il intindem la o grosime de cca 0,5 - 1cm grosime., dupa care il taiem in patrate cu latura de de 8 - 10 cm. In fiecare patrat punem cate o jumatate de pruna, in care punem putin zahar si praf de scortisoara, dupa care formam bilute sferice de aceeasi dimensiune, in masura in care se poate", a aratat tanti Maria.

Se pune pe foc o oala de marime corespunzatoare, in care se pune la fiert apa in care s-a pus un praf de sare, oala in care se pun la fier gombotii.

"Dupa ce gombotii se ridica la suprafata, ii mai lasam sa fiarba circa 5 minute, iar mai apoi ii scoatem din apa cu paleta. Urmeaza ultima faza, in care gombotii sunt trecuti prin pesmet, acum fiind gata de a fi pusi in farfurie, spre a fi mancati", a adaugat tanti Maria.

Gombotii pot fi umpluti si cu caise, sau chiar cu gem, nu doar cu prune.