In functie de cum il folosesti la gatit, e foarte important sa alegi uleiul de masline extra-virgin cu o intensitate potrivita a aromei. De exemplu, un ulei mai aromat merge folosit mai mult in combinatii care sa-l lase sa iasa in evidenta, cum este dressingul pentru salata.
Interesant este faptul ca nuanta/culoarea uleiului de masline NU este un indicator al intensitatii si al calitatii acestuia. Culoarea este doar rezultatul tipurilor de masline folosit si al zonei din care provin copacii.
Intensitatea uleiului este influentata de soiurile de maslinele folosite si de cat de coapte au fost acestea la culegere. Pentru a obtine profilul dorit, producatorii fac uneori blenduri.
Iata categoriile in care se incadreaza, din punct de vedere al aromei, uleiurile de masline extra-virgine:
Delicate
Uleiurile de masline din aceasta categorie au o aroma foarte subtila si sunt de regula descrise ca dulci, cu aroma de unt sau de alune.
Medii
Uleiurile cu aroma medie sunt mai intense ca aroma decat cele delicate si sunt descrise de regula ca “verzi”, cu aroma de ierburi sau piperate.
Robuste
Acest ulei de masline are cea mai intensa aroma si este deseori descris ca intense, indraznete, condimentate.
Sursa: olive-central.co.za