Probabil că ai auzit persoane spunând că, dacă folosești același ulei de măsline de mai multe ori, acesta ar putea fi nociv pentru sănătate, însă acest lucru nu este în totalitate adevărat.

Deși poate părea incredibil, dar o inteligență artificială a determinat în ce măsură uleiul de măsline poate fi reutilizat, astfel încât utilizarea sa să rămână sigură pentru consumul uman. 

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Jaén a arătat de câte ori poate fi folosit același ulei pentru diferite alimente prăjite, căutând o limită care este determinată, de fapt, de generarea anumitor substanțe care fac ca acesta să înceapă să fie dăunător pentru sănătate.

Antonio Jesús Rivera, director al grupului de cercetare Intelligent Systems and Data Mining de la Universitatea din Jaén, spune că studiul, care este încă în curs de desfășurare, analizează mai multe variabile care au legătură cu calitatea uleiului de măsline utilizat, precum și cu alimentele care urmează să fie prăjite și cu procesul de prăjire în sine. 

Cercetătorii afirmă că uleiul de floarea-soarelui poate rezista până la 20 de operațiuni de prăjire, în timp ce uleiul de măsline extravirgin poate dubla această cantitate, ceea ce înseamnă că poate fi reutilizat de până la 40 de ori.