Cum sa iei temperatura?
Pentru rezultate perfecte cumpara-ti un termometru pentru carne cu care sa verifici temperatura interna a fripturilor, cea care iti va spune daca mancarea e gata. Trebuie sa stii unde si cat de adanc sa infigi termometrul pentru a fii sigur ca masuratoarea e corecta. De pilda, daca infigi termometrul intr-o bucata de carne cu mai multa grasime, temperatura indicata va fi mai mare decat este in realitate in interiorul muschiului.
Pentru fripturi la tava, in care carnea nu este potionata in bucati mai mici, infige termometrul in mijlocul fripturii in cea mai groasa parte, departe de un os, grasime sau zgarci. Daca bucata de carne nu are aceeasi grosime, ia temperatura in mai multe puncte.
Pentru un pui sau un curcan intreg este obligatoriu sa iei temperatura in 3 puncte ale pasarii. Sub aripa, la incheietura dintre pulpa si trunchi si in cea mai groasa parte a pieptului. Si tine cont sa nu infigi termometrul aproape de os sau de grasime.
Pentru fripturile feliate, coltete, burgeri sau numai pieptul de pui este recomandat sa infigi termometrul pe o parte a fripturii si sa te asiguri ca ajunge cat mai adanc.
Secret de bucatar
Un lucru important pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand faci friptura este ca aceasta continua sa se patrunda si sa se coaca si dupa ce ai scos-o din cuptor de langa sursa de caldura. Asa ca, tebuie sa le scoti din cuptor la putin timp dupa ce au atins temperatura interna potrivita.
De pilda, temperatura la hamburgeri sau cotlete de porc va creste cu 5 grade chiar si dupa ce le scoti din cuptor, in timp ce pentru bucatile de friptura mai mari temperatura poate sa mai creasca cu inca 10 grade. Riscul este sa obtii o friptura mult prea patrunsa, care va fi tare, densa si uscata, asa ca trebuie sa gasesti mereu echilibrul pentru a avea la final o friptura moale si suculenta.
Fiecare friptura cu temperatura ei