Pentru a găti bine o friptură nu ai nevoie de multe ingrediente, ci de puțină pricepere și atenție. O friptură nu trebuie să fie nici prea în sânge, să pară că mai are puțin și mișcă în farfurie, nici prea bine făcută, adică uscată. Deși este o chestiune de gust personal, evident, medium-rare este termenul folosit pentru a descrie friptura gătită perfect și care va fi apreciată de oricine, fie amator, fie profesionsit în bucătărie.

Diferența dintre o friptură prea gătită, adică lipsită de culoare și greu de mestecat, și una cu mijlocul roz, suculent și plin de savoare este, de obicei, de un singur minut de gătire. Tocmai de aceea este important să știi un truc folosit chiar și de bucătari experimentați pentru a găti o friptură gătită perfect, cu temperatura internă ideală, cu o crustă perfectă și un aspect care te face să salivezi de poftă.

Cum faci cea mai bună pentru friptură

Temperatura de gătire este, desigur, foarte importantă când faci friptură, dar aproape la fel de mult contează și felul în care este tăiată, și zona de pe corpul animalului de pe care aceasta provine.

Cea mai bună friptură medium-rare de porc sau de vită va rezulta din mușchiuleț, antricot, mușchi file sau vrăbioară de vită, garf de vită sau spată de porc. Indiferent de tipul de carne aleasă, primul pas este și cel mai important: carnea trebuie adusă la temperatura camerei înainte de gătire. 

De ce este acest truc condiția esențială pentru a găti perfect carnea? Astfel te asiguri că bucata de friptură se va găti egal și că nu vei avea zone prea uscate sau zone care rămân prea în sânge. În plus, există pericolul ca o bucată de carne prea rece care intră în contact cu o suprafață fierbinte (tigaie, grill sau grătar) să devină prea greu de mestecat, deoarece fibrele se întăresc.

„Carnea pentru friptură ar trebui scoasă de la frigider cu 30-40 de minute înainte de a fi gătită. Timpul și răbdarea sunt cei mai buni prieteni ai tăi când faci friptură”, este recomandarea lui Thomas Godfrey, un cunoscut chef australian; acest aspect nu este, însă, atât de important dacă intenționați să gătiți friptura sous vide, la slow cooker sau la cuptor.

Cum știi că friptura ta este medium-rare

Foarte important când gătești friptura este să te asiguri că aceasta ajunge la temperatura corectă. Pentru că nu toată lumea are un termometru special pentru gătit acasă, va trebui să te bazezi pe propriile simțuri. 

Nu e chiar atât de simplu să o nimerești din prima, dar nici foarte greu. Secretul fripturii medium-rare este că atunci când o apeși ușor cu două degete ea este moale, fragedă și ușor zemoasă, iar în locul în care ai apăsat va rămâne o urmă vizibilă. Friptura gătită mediu sau chiar mai mult nu va mai avea nicio reacție la atingere.

Un alt truc este că, atunci când friptura are aceeași textură la atingere ca „pernuța” de sub degetul tau mare atunci când este impreunat cu degetul mijlociu (pufos și elastic în același timp).

Tags: friptura, carne