Noua, la Foodstroy, ne plac dulciurile facute acasa. Ne aduc aminte de familie si de Sarbatori si ne ispitesc atunci cand ne e mai greu. Pentru cei care vor sa incerce altceva decat clasica placinta cu mere sau tiramisu rapid cu piscoturi le propunem trei retete pe care sa le pregateasca pentru cei mici. Garantam buna dispozitie pentru toata familia!

Banane inghetate in crusta de ciocolata

Ti-e teama ca micutii tai mananca prea multe dulciuri. Acest desert are in plus si potasiu, si antioxidanti. Il poti pregati pentru petreceri sau intr-o duminica dupa-amiaza in familie.

Ingrediente (pentru 4 portii):

  • 2 banane coapte (dar nu prea moi)
  • 180g ciocolata neagra tocata marunt
  • 2 linguri ulei vegetal
  • pentru decor : 40g de cereale pentru micul dejun maruntite/ alune/ nuci/bomboane de decor Inveleste o tava in folie de aluminiu sau hartie pergament.

Taie fiecare banana in 2 sau 3 bucati (depinde cat e de mare) si in fiecare dintre ele infige un bat de acadea sau un bat ramas de la inghetata. Pune-le pe tava si baga-le la congelator timp de 15 minute.

Intre timp, pregateste glazura de ciocolata. Topeste ciocolata impreuna cu uleiul la bain-marie timp de 2 minute si amesteca pana cand se omogenizeaza.

Dupa ce bananele au inghetat ruleaza-le pe fiecare in parte in ciocolata topita si presara-le cu unul din ingredientele pentru decor. Pune din nou la congelator timp de 30 de minute pana cand ciocolata se intareste.

Fursecuri curcubeu

Sunt mai bune decat biscuitii de la magazin si mult mai aratoase. In plus, le poti pregati alaturi de copii pe care sa ii pui sa le inmoaie in bomboanele colorate de decor.

Ingrediente (pentru 22 de bucati):

  • 175g unt moale
  • 50g zahar brun
  • 50g zahar farin
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri extract de vanilie
  • 300g faina
  • coaja rasa si sucul de la 1 portocala
  • 140g zahar farin, cernut bomboane pentru decor

Incinge cuptorul la 200C / gaz treapta 6. Amesteca untul cu cele doua tipuri de zahar (50g brun, 50g farin), galbenusurile si vanilia. Foloseste o lingura de lemn si amesteca bine pana cand capata o consistenta cremoasa. Amesteca apoi faina in 2 transe si coaja rasa de portocala.

Pune-i pe cei mici la treaba si faceti impreuna 22 de bilute din aluat de marimea unei nuci pe care sa le asezati intr-o tava pe hartie de copt. Coace fursecurile la cuptor timp de 15 minute pana cand devin aurii. Lasa-le sa se raceasca.

Intre timp, amesteca 140g zahar farin cu sucul de portocala pentru a face o glazura varscoasa. Inmoaie fiecare fursec pe jumatate in glazura si apoi tavaleste-l prin bombonicile colorate.

Briose cu morcov

Le poti pregati cu o zi inainte si le poti pune in pachetul pentru scoala, iar daca iti mai raman poti fura si tu una pentru pauza de cafea de la serviciu.

Ingrediente:

  • 70ml ulei vegetal
  • 1 ou
  • 100g zahar brun
  • 150g morcov ras pe razatoarea mica
  • 50g stafide
  • 50g nuci/alune de padure maruntite
  • 100g faina
  • 1 praf de sare
  • ½ lingurita praf de copt
  • ½ lingurita scortisoara
  • un praf nucsoara/cardamon

Stafidele le pui la inmuiat in apa calda si intre timp amesteci uleiul cu oul. Adaugi zaharul si mixezi in continuare pana cand acesta se topeste. Adauga treptat morcovii rasi si storsi, stafidele stoarse si nucile tocate, amestecand bine.

Intr-un bol amesteca faina cu mirodeniile, praful de copt si un praf de sare. Incorporeaz-o treptat in amestecul cu morcovi pana cand obtii un aluat vartos.

Intr-o tava de briose aseaza hartiutele colorate si toarna in fiecare compozitie. Nu depasi linia hartiei.

Coace-le incuptorul incalzit la 180C timp de 40 de minute sau pana cand trec testul scobitorii. Raceste-le pe un gratar si serveste-le celor mici cu frisca sau o glazura din ciocolata alba.