Imediat ce painea, chifla si chiar cornul sunt scoase din cuptor si incep sa se raceasca calitatile lor incep sa scada. Primul semn ca painea se invecheste este ca incepe sa se usuce. Iar pentru asta sunt de vina unele schimbari chimice ce poarta numele de retrogradare a amidonului, adica moleculele de amidon incep sa revina la forma lor semi-cristalina initiala, ceea ce va schimba textura painii din moale si pufoasa in tare si sfaramicioasa. Expunerea la aer are si ea o influenta asupra painii, pentru ca duce la pierderea umiditatii.
Fiecare are cate o idee despre cum sa pastreze cel mai bine painea: de la depozitarea ei in frigider, pana la a o tine la temperatura camerei. Nu toate asigura, insa, pastrarea painii pufoase.
Pastrarea painii in frigider
Este inamicul cel mai mare pentru painea proaspata pentru ca retrogradarea amidonului apare mai repede la temperaturile mici din frigider. Singurul avantaj al depozitarii in frigider este ca incetineste aparitia mucegaiurilor.
Pastrarea painii in congelator
Este una dintre solutiile bune, daca vrei sa ai peste cateva saptamani o paine perfecta. La temperaturile din congelator, modificarea moleculelor de amidon este oprita. Este o metoda pe care o poti aplica si pentru painea facuta in casa, cu conditia sa o congelezi imediat dupa ce se raceste. Si un alt secret este sa o consumi tot foarte rapid dupa ce ai decongelat-o. Ai grija sa o invelesti bine in folie alimentara de plastic si, daca vrei, o poti felia, astfel incat sa decongelezi exact cat ai nevoie.
Pastrarea painii la temperatura camerei
Desi la prima vedere pare cea mai proasta solutie, painea la temperatura camerei isi pastreaza cel mai bine textura. Conditia principala pentru a lasa painea pe blatul din bucatarie este sa o impachetezi corect, astfel incat sa limitezi expunerea la aer. Poti folosi chiar si o punga de plastic in cazul franzelelor sau chiflelor cumparate pentru ca nu va atrage umiditatea care sa produca mucegai. Painile cu coaja tare ar trebui pastrate in punga de hartie.
Cum revitalizezi o felie de paine?
Cea mai buna metoda este sa o reincalzesti 5-10 minute in cuptor, invelita in folie de aluminiu, cu conditia sa o mananci rapid dupa asta. Daca insisti sa pastrezi painea la frigider, ca sa te bucuri de o textura mai buna, pune-o in prajitorul de paine pentru a elimina o parte din umezeala adunata.