1. Ce gust trebuie sa aiba
Un ulei de masline extra-virgin trebuie sa aiba o aroma fructata. Ce inseamna asta mai exact? Simon Field, specialist in domeniu, explica: trebuie sa te duca cu gandul la gustul si mirosul fructelor proaspete. Un ulei bun poate sa aiba totodata si un gust amar sau picant, doua caracteristici care denota prospetimea si continutul de polifenoli.
2. Alege sticla potrivita
Atunci cand iti cauti un ulei de masline, evita sortimentele care se comercializeaza in sticle deschise la culoare. In schimb, alege-le pe cele mai inchise la culoare, care protejeaza uleiul de lumina si il mentine proaspat mai mult timp.
3. Verifica datele de pe ambalaj
Cele mai multe uleiuri de masline au o data inscriptionata pe sticla, pe care ar trebui sa o verifici din doua motive: in primul rand, ca sa vezi anul producerii - ai grija sa fie produs in anul curent sau anul dinainte (cu cat este mai aproape de data fabricatiei, cu atat uleiul este mai proaspat si mai bun; apoi, verifica-i termenul de valabilitate si nu cumpara un ulei care are data expirarii mai mare de doi ani.
4. Cum iti dai seama ca este un ulei de masline de top
Citeste-i cu atentia eticheta, iar daca gasesti inscriptionat "Protected Designation of Origin (PDO)" sau "Protected Geographical Indication (IGP in italiana), este semn bun.
5. Nu-l cumpara in cantitati mari
Deoarece este un aliment perisabil, cel mai bine este sa cumperi cate putin, mai des.