Gatitul la aburi este un mod usor si rapid de a pregati o multime de alimente. Legumele, orezul sau carnea se transforma sub forta aburilor fierbinti in feluri de mancare sanatoase si gustoase. Asta pentru ca aromele fiecarui ingredient se pastreaza intacte spre deosebire de fierbere, in timp ce numarul de calorii scade simtitor de vreme ce alimentele nu sunt prajite sau coapte in uleiuri si grasimi.
Cu ce sa inlocuiesti steamerul?
Aceasta tehnica de gatit presupune folosirea aburilor fierbinti ai apei pentru a incalzi si a gati mancarea. Nu iti trebuie neaparat un aparat special, desi exista nenumarate modele de steamere pe piata. Poti sa obtii acelasi efect daca folosesti o oala cu apa si o sita sau o strecuratoare pe care sa o asezi deasupra ei, astfel incat alimentele sa nu atinga apa fierbinte.
Apa trebuie sa ajunga la punctul de fierbere, moment in care incep sa se formeze vaporii fierbinti. Apoi asezi deasupra oalei sita sau strecuratoarea speciala in care ai pus alimentele si acoperi totul cu un capac. Aerul fierbinte circula, astfel, in interior si gateste rapid mancarea.
Acest procedeu il poti folosi pe aragaz, dar si in cuptor. Desi gatitul cu aburi la cuptor nu este o metoda traditionala, cu siguranta legumele sau carnea vor fi mai gustoase decat cele coapte sau rumenite in stilul clasic.
Cum gatesti la aburi pas cu pas
Unul dintre cele mai importante elemente ale gatitului la aburi este asigurarea constanta a unui flux de aer cald. Altfel, mancarea nu se va patrunde in totalitate, iar in unele cazuri vei fi tentat sa o tii mai mult pe foc si sa obtii legume sau carnuri tari si fara savoare.
- Taie alimentele in bucati egale pentru a permite gatirea perfecta in acelasi interval de timp.
- Aseaza alimentele in strat uniform pe sita sau strecuratoare pentru a permite expunerea lor la acelasi nivel de aburi fierbinti. Cu cat le inghesui mai tare unele peste altele, cu atat va fi mai greu sa obtii o mancarea gatita perfect.
- Asteapta ca apa sa dea in clocot daca gatesti carne sau fructe de mare. Fara un flux puternic de aburi la inceput carnea va pierde fragezimea si nutrientii.
- Pune apa in oala sau in steamer pentru a fi sigur ca obtii suficient abur. In momentul in care apa incepe sa fiarba poti sa reduci intensitatea focului.
- Adauga apa fierbinte daca apa din oala s-a evaporat, dar ai grija ca nivelul apei sa fie mereu la 2.5 cm sub sita pe care ai alimentele.
- Nu ridica prea des capacul pentru ca in acest fel apa care se formeaza prin condens va ajunge pe alimente.
Ce alimente poti sa gatesti la aburi?
Putine sunt alimentele care nu pot fi gatite la aburi. Exceptiile de la regula sunt ciupercile, care se pot usca usor in timpul acestui proces de gatire. In schimb, alte legume sau fructe se comporta excelent sub aburii fierbinti. Totusi, trebuie sa ai grija sa le alegi pe cele mai bune, fara imperfectiuni sau stricaciuni pentru ca acestea din urma vor atrage apa in exces si isi vor pierde savoarea. O alta regula de care trebuie sa tii cont este ca legumele si fructele intregi se vor gati mai bine la aburi in comparatie cu cele feliate sau taiate cubulete.
Si in cazul pestelui sau al fructelor de mare, gatitul la aburi este o alegere buna. Mai ales daca in loc de apa folosesti zeama de supa sau vin. Aburii fierbinti vor purta aromele catre carnea de peste, care va ramane suculenta.
Daca vrei sa gatesti carne la aburi, alege puiul si carnea de porc, dar evita carnea de vita care are nevoie de mai multa caldura ca sa se patrunda.
Mancare sanatoasa fara efort
Toate produsele gatite la aburi isi pastreaza nu numai mirosul natural, gustul, culoarea si forma, dar si microelementele si vitaminele pe care le au atunci cand sunt in stare cruda.
Nu numai ca vei manca preparate cu mai putine calorii, dar acestea vor fi si mult mai sanatoase. Vei putea sa te infrupti fara grija din mancaruri care nu au colesterol si grasimi rele. Un alt avantaj al gatitului cu aburi este ca nu trebuie sa pazesti oalele in bucatarie si nici sa amesteci continuu in ele. Asa ca, in timp ce iti pregatesti cina te poti destinde la televizor, cu o carte sau orice altceva iti face placere.
En Papillote - un alt fel de a gati la aburi
O alta tehnica folosita pentru pregati mancarea cu ajutorul aburilor presupune invelirea alimentelor intr-o hartie pergament sau in folie de alumniu. Alimentul este pus apoi la cuptor sau pe gratar si se gateste astfel in propriul abur. Este o tehica folosita mai ales pentru carnea de peste, dar poate fi incercata si pe cartofi in coaja pusi pe gratarul cu carbuni sau pe legume facute in vase termorezistente in cuptor.