Desi la prima vedere retetele cu astfel de indicatii par scrise de un bucatar lenes, care nu s-a mai ostenit sa masoare si sa scrie cantitati, tocmai aceste detalii pot face diferenta intre o mancare buna si una mediocra. Tocmai adaugarea unui strop de ulei, sare, piper, apa sau orice alt ingredient poate sa scoata mancarea ta din anonimat. Gustul, insa, se formeaza si e nevoie de multe ore de gatit si incercari nereusite pana cand vei deveni un maestru desavarsit al artei culinare. Noi iti vindem cateva ponturi pe care sa le incerci “dupa gust” in preparatele tale.
- Gusta cand gatesti! Pare o manevra evidenta pentru cel care se afla la carma in bucatarie, dar nu intotdeuana e si aplicata. Inainte sa asezonezi trebuie sa intelegi de unde pornesti. Inainte sa torni in mancare sare, piper sau alte condimente e bine sa simti de ce are nevoie preparatul din oala. E mai usor sa adaugi aroma, decat sa o scoti dupa ce ai gresit.
- Nu pune sare cu nemiluita! Regula de aur e sa incepi prin a pune sare la jumatate din cantitatea de care crezi ca are nevoie mancarea ta. Opreste-te cand are gust “aproape sarat” pentru ca de multe ori un fel de mancare poate sa aiba un gust mai bun daca adaugi si alte condimente. Daca e prea traziu si ai scapat deja solnita in oala, pune putin amidon alimentar pentru a corecta cat de cat din greseala.
- Ajusteaza aciditatea! Un strop de zeama de lamaie sau otet pot face o mancare stralucitoare fara sa ii dea neaparat un gust acru. La fel ca sarea, acidul amplifica subtil celelalte arome. Ca sa nu te pacalesti si sa scapi “un strop prea mare” adauga orice ingredient acid putin cate putin si gusta de fiecare data.
- Invata chimia combinatiilor reusite! Daca mancarea inca mai are nevoie de acel ceva care sa o faca spectaculoasa, incerca sa adaugi zahar. Este potrivit in cantitati mici in mancarurile bogate in ingrediente de baza acide: sosuri cu rosii, supe, marinade. In paralel poti pune si un varf de cutit de piper sau pudra de ardei iute pentru a contrabalansa aromele. In cazul mancarurilor pe care le vrei cremoase, minunea nu o face zaharul ci un ingredient gras: unt, ulei de masline, smantana.