Suntem mari consumatori de cartofi. Un roman mananca in medie 98 de kg de cartofi pe an, aratau datele Institutului National de Statistica in toamna anului trecut. Este o cantitate uriasa, dar asta nu inseamna neaparat ceva rau. Atata timp cat ii gatesti fara sa ii ineci in grasime si ii asociezi corect cu alte alimente, cartofii nu sunt un pericol pentru silueta sau sanatate.
Un singur cartof de marime medie asigura mai mult de jumatate din doza zilnica recomandata de Vitamina C. Ar putea fi si mai multa dar, din pacate, o mare parte din vitamina C se pierde prin procesul de gatire. Un cartof copt iti asigura 20% din doza zilnica de vitamina B6 , importanta pentru a mentine o inima sanataosa si pentru regenerarea celulelor nervoase. Si pentru ca are si potasiu, si fier, cartoful este o leguma buna pentru a mentine tensiunea arteriala la valori normale.
Citeste si: 10 lucruri pe care nu le stiai despre cartofi
De multe ori intram, insa, in pana de idei si ne rezumam la aceeasi cartofi prajiti sau, in varianta mai sanatoasa, piure de cartofi. Pentru cei care vor sa faca saltul spre alte feluri mai gustoase avem X idei:
1. Supa crema de cartofi
2. Salata de cartofi
3. Cartofi copti
4. Cartofi gratinati
5. Cartofi prajiti la cuptor
6. Gnocchi
7. Cartofi intr-o frittata
8. Cartofi ca umplutura pentru aluaturi