1. Inlocuiesti ingrediente ca sa faci retete “light”
Rezultatul: Toata chimia prajiturii e distrusa. Untul sau ciocolata au fost puse acolo cu un scop si intr-o anumita canitate.
Cum repari problema: Cofetaria e mai mult decat o arta. Este o stiinta si trebuie respectata la gramaj. Fie cauti o reteta mai sanatoasa, fie o faci pe cea in cauza cu toata cantitatea uriasa de unt si te abtii sa savurezi mai mult de o felie.
2. Dublezi cantitatea de ingrediente sperand sa obtii o prajitura mai mare
Rezultatul: Nici pe departe cel asteptat pentru ca in cazul prajiturilor nu te ajuta doar matematica.
Cum repari problema: In cazul dulciurilor sau produselor de patiserie, dublarea sau taierea la jumatate a cantitatilor afecteaza si timpul de coacere, la care cu siguranta nu te-ai gandit ca ar trebui sa faci ajustari. De exemplu, daca dublezi cantitatile din reteta pentru o paine de casa vei avea o paine cu o suprafata mai mare expusa catre caldura, ceea ce va schimba felul in care se coace. Sfatul cel mai bun este sa lucrezi aceeasi reteta de mai multe ori si sa coci pe rand mai multe parjituri/paini/fursecuri.
3. Folosesti prea multa faina
Rezultatul: prajituri cu textura tare, briose ca de guma sau aluat uscat.
Cum repari problema: respecta cu strictete cantitatile trecute in reteta. Nu masura cu lingura, cana gradata sau dupa formula “cat cuprinde”. Cumpara-ti mai bine un cantar electronic care te va ajuta sa stii cu exactitate cata faina ai pus.
4. Inmoi untul la microunde
Rezultatul: Biscuiti mult prea intinsi si aluaturi mult prea dense.
Cum rezolvi problema: Lasa untul sa se inmoaie la temperatura camerei timp de 30-45 de minute. E adevarat ca pentru asta trebuie sa iti si aduci aminte de el in timp util sau sa planifici parjitura cu o zi inainte. Ca sa grabesti procesul poti sa il tai in cubulete mici. Untul prea moale, cum e acela incalzit la microunde va duce la un aluat de biscuiti la fel de moale care se va intinde in tava, in loc sa fie ferm; sau la un aluat de prajitura asemanator cu o crema in loc sa fie aerat ca o spuma.
5. Nu lasi albusurile sa ajunga la temperatura camerei
Rezultatul: Bezea fara consistenta, blaturi de tort cazute si soufle-uri dezumflate.
Cum rezolvi problema: Ai rabdare ca albusurile sa ajunga la temperatura camerei. Desi se separa mult mai bine de galbenus cand sunt foarte reci, pentru a le putea bate spuma perfect trebuie sa le lasi cateva minute sa se incalzeasca. Ai grija ca paletele mixerului sa fie curate si uscate, fara urme de grasime. Cand le incorporezi in aluaturi sau soufle-uri ai grija sa lucrezi incet, adaugandu-le treptat.