Probabil ca nu gatesti in fiecare zi prajituri si nu decorezi torturi saptamanal, dar asta nu te impiedica sa simti o afinitate pentru aceasta latura a bucatariei si sa iti placa sa te joci cu ingrediente dulci. Dar inspiratia nu vine intotdeauna cand ai camara bine pregatita, asa ca e bine sa ai mereu la pastrare ingredientele esentiale.
Ingrediente de baza in camara:
Faina alba. Este indispensabila si universala indiferent de aluatul pregatit: de la cel de biscuiti pana la cel de pizza.
Praf de copt si bicarbonat. Sunt agentii de crestere care iti vor face prajiturile pufoase.
Zahar tos. Este un ingredient pe care il folosesti in aproape toate retetele si este cel mai bun liant pentru ingredientele umede dintr-o reteta.
Zahar pudra. Se poate si fara el, dar este esential daca vrei sa obtii textura perfecta la frisca pentru decorat torturile. Il vei folosi si pentru macarons sau blaturi joconde sau daquoise. Zaharul tos se dizolva mai greu. In plus, zaharul pudra contine si putin amidon, ceea ce ii va spori puterile in preparatele coapte.
Zahar brun. Estential in multe retete de brownies sau prajituri.
Ciocolata pentru copt. Este buna pentru ca nu se topeste la temperaturi inalte si o poti folosi in blaturi, aluaturi sau biscuiti. Nu conteaza daca alegi varianta in tableta sau chipsurile de ciocolata.
Cacao. Ai nevoie de ea in blaturi si poate inlocui cu succes chiar si ciocolata in glasajul pentru torturi.
Extract de vanilie. Este mai bun si mai aromat decat esenta de vanilie. Nu vrei sa investesti in el? Il poti pregati singur acasa. Iti dam toate ponturile AICI.
Pastai de vanilie. Nimic nu se compara cu aroma pe care acestea o lasa in creme, mousse-uri sau budinci si cu aspectul pistuiat lasat de micile seminte pe care le contin acestea.
Amidon. Este element esential pentru creme, budinci sau umpluturi de placinte.
Fructe proaspete (de sezon) si fructe confiate sau uscate (stafide, merisoare, smochine, curmale).
Gelatina. Ai nevoie de ea in mousse-uri, creme, panna cotta sau jeleuri.
Mirodenii esentiale: scortisoara, nucsoara, ghimbir, cuisoare si optional: cardamon si anason stelat.
Ingrediente esentiale in frigider:
Oua. Fara ele nu exista prajituri, pandispan, briose sau bezele. Scoate-le din frigider cu ceva timp inainte de a incepe sa gatesti pentru a ajunge la temperatura camerei.
Unt. Este ceea ce ai nevoie si in creme, si in blaturi umede. Important este sa alegi varianta dulce pentru a nu influenta gustul prajiturilor.
Lapte
Drojdie proaspata
Lamai pentru a adauga putina coaja rasa ori de cate ori poti improspata gustul unei retete.
Crema de branza pentru orice decor de tort in care nu vrei sa folosesti ganache sau glasaj de ciocolata.