Nu e totuna daca bei un pahar de Pinot Gris sau unul de Pinot Grigio. Cele doua sunt produse din acelasi soi de struguri, aproape roze, care nasc un vin palid in nuante galben-pai. Numele porneste, se pare, de la pielita vinetie care imbraca boabele acestor struguri.
Soiul este originar din Franta, unde este cultivat mai ales in Alsacia si este cunoscut sub numele de Pinot Gris. Peste granita, in Italia, este cunoscut sub denumirea de Pinot Grigio, iar italienii sunt cei care i-au adus faima si recunoasterea mondiala, desi soiul de struguri e cultivat si in Germania, Romania, Ungaria sau Noua Zeelanda.
Aceiasi struguri, vinuri diferite…
Asemanarile dintre cele doua vinuri se opresc la soiul de struguri din care sunt produse. Cele doua difera prin gust si aroma. Pinot Grigio este un vin tanar, usor, cu gust proaspat-energizant, arome vibrante, floral-fructate si note condimentate.
In contrast, vinurile Pinot Gris sunt mai pline, mai bogate in gust, mai onctuoase si au un potential mai mare de invechire indelungata.
Ce vinuri sa cumperi
Aproape toate podgoriile de la noi se lauda cu productii bune de Pinot Gris, asa ca pe piata vei gasi multe vinuri cu etichete romanesti demne de a intra in aceasta categorie. Daca vrei sa testezi soiurile de peste hotare cauta etichetele din Alsacia, regiunea Alto Adige din Italia, din Oregon SUA sau din regiunea Baden in Germania.
Cu ce sa asociezi un Pinot Gris sau Pinot Grigio?
Pinot Grigio se potriveste de minune la aperitiv si cu preparate usoare, cu peste sau creveti. La polul opus, gustul mai bogat al vinurilor Pinot Gris il fac potrivit langa fripturi de vita, de pasare, salate sau branzeturi tari.