De la dulciuri pana la feluri de mancare sofisticate, alcoolul apare in retetele multor bucatarii din lume. Adauga savoare si arome nebanuite si face dintr-un fel de mancare banal un deliciu. Totusi, atunci cand nu este gatit suficient poate da un gust aspru.
Fiecare reteta cere un anumit tip de alcool: vinurile (rosii sau albe) sunt adesea folosite la fripturi si sosuri, dar in egala masura si berea este apreciata in astfel de retete. De asemenea, bauturile alcoolice fortificate cum sunt Sherry, Marsala, brandy-ul sau vinul de Porto pot fi un adaos special in retete, in timp ce pentru duciuri sau preparate flambate se folosesc adesea tarii sau lichioruri.
Cum sa arzi alcoolul
Multa lume crede ca sunt suficiente cateva secunde pe foc pentru a scoate alcoolul din bautura folosita, insa nu este chiar asa simplu. Alcoolul care se gaseste de obicei in bauturile se evapora de la 73 de grade Celsius in sus, dar procesul are loc intr-un ritm destul de lent. Asa ca, este nevoie de un timp de gatire mai lung decat te-ai astepta pentru a scapa de taria si asprimea alcoolului si a ramane doar cu notele placute.
- Cand flambezi, se pierde doar 25% din alcool.
- Cand adaugi o bautura alcoolica intr-un lichid care fierbe (de ex. sosuri) si apoi il indepartezi de pe foc, temperatura reziduala va distruge doar 15% din alcool. Pentru restul este nevoie de cateva ore de gatire pentru a indeparta toate urmele.
Adauga alcool la momentul potrivit
In spatele gatitului sta o adevarata chimie, asa ca trebuie sa tii cont de momentul si felul in care pui bauturi alcoolice in mancare pentru ca risti sa o strici. Daca alcoolul nu este adaugat suficient de devreme in procesul gatiri, gustul nu va mai fi cel asteptat. De pilda, in sosurile pregatite cu alcool adauga bautura in tigaia incinsa imediat ce ai sotat plantele aromatice, legumele sau carnea, inainte sa adaugi alte lichide.
Daca reteta presupune si adaugarea de smantana lichida, ar fi bine sa o pui abia spre finalul gatirii, pentru a fi sigur ca o mare parte din alcool a fost gatit. Altfel, risti ca sosul sa se taie.
In retetele de prajituri e nevoie de precizie si respectarea retetelor si de adaugarea alcoolului exact atunci cand este mentionat pentru a-i permite prin coacere sa se evapore complet.
Inlocuitori pentru alcool
In multe cazuri te poti bucura de aromele din anumite bauturi fara sa adaugi niciun strop de alcool. De exemplu, poti folosi bere fara alcool, extract de migdale in loc de Amaretto, suc de fructe in loc anumite lichioruri, otet de orez in loc de sake, oteturi balsamice, suc de lamaie sau lime pentru a avea parte de aciditatea pe care o cere reteta.
Indiferent ce tip de bautura alcoolica alegi, nu folosi in mancare o bautura pe care nu ai consuma-o simpla. Poti fi sigur ca nu va innobila mancarea!