Ca romanii beau multa bere, stim deja cu totii. Cei de la Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie au vrut sa afle si care sunt efectele acestui consum. Acestia au realizat primul studiu romanesc cu privire efectele consumului de bere.
Studiul a fost derulat in perioada noiembrie 2012 – mai 2013, cu ajutorul unei tehnologii de ultima generatie - neuroimagistica: RMN functional si EEG neuroheadset. Esantionul a fost format din 29 barbati, consumatori de bere, cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani, cu un consum saptamanal moderat cuprins intre 4 si 14 pahare de bere, in limitele consumului moderat de alcool pentru barbati, indicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Testele au fost realizate de catre Monica Diana Bercea, doctorand in cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Ea a folosit neuroimagistica de ultima generatie care implica analiza semnalelor obtinute prin scanarea creierului uman, utilizand fluxul de sange (analizat cu un RMN functional), profilarea comportamentala (realizata cu ajutorul unui test de neuroassessment) si activitatea electrica de la nivelul scalpului (cu ajutorul unui neuroheadset EEG).
Memorie mai buna pe termen lung
Studiul indica faptul ca un consum moderat de bere ar putea favoriza procesele de memorare prin incorporarea datelor recente in memoria pe termen lung. Prezentul studiu pune sub semnul intrebarii concluziile prezentate anterior in literatura de specialitate care afirmau ca un consum de bauturi alcoolice blocheaza memorarea informatiilor prezentate imediat inaintea consumului sau imediat dupa. Totodata, studiul evidentiaza faptul ca un consum moderat de bere in randul persoanelor active ar putea amplifica impactul amintirilor autobiografice placute asupra creierului. Astfel, luand in considerare faptul ca procesul de memorare presupune compararea informatiilor noi cu ceea ce este deja cunoscut, studiul indica faptul ca un consum moderat si responsabil de bere ar putea favoriza acest proces.
Atentie
Mai mult, cercetarea indica faptul ca un consum moderat de bere ar putea permite o crestere a utilizarii dinamice a tuturor resurselor de atentie ale sistemului nervos central. Astfel, participantii la studiu care au consumat o cantitate moderata de bere au prezentat o alocare de 2 ori mai puternica a resurselor ce tin de atentie, fata de grupul de control.
Beneficiile consumului de bere apar insa doar daca respecti cantitatile recomandate, si anume 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei cu o concentratie de alcool de 5%.